Column: De superheldenseries op Netflix zijn in een Crisis

Erwin Vogelaar
2 november 2019, 10:18
3 min leestijd
Column: De superheldenseries op Netflix zijn in een Crisis

Een van de jaarlijkse hoogtepunten qua televisieseries is voor mij de grote crossover van de Arrowverse. Maar dit jaar is het Crisis op Netflix.

Lees verder na de advertentie.

Crisis on Infinite Earths in Nederland

Met al die streamingdiensten is er een hoop te kijken, maar het hoogtepunt blijft voor mij toch de jaarlijkse crossover tussen de superheldenseries van de ‘Arrowverse’. Arrow, The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow, Black Lightning en nu ook Batwoman hebben allemaal hun eigen plekje met hun eigen verhalen, maar eens per jaar wordt bijna alles bij elkaar gegooid voor een televisiespektakel. Zeg maar een jaarlijkse Avengers op televisie.

Dat is qua budget en kwaliteit natuurlijk niet vergelijkbaar met zoiets groots als Avengers: Endgame, maar ik vind de crossovers van Arrowverse eigenlijk leuker. Het is kleiner en goedkoper en daarom durven de makers meer. De shows zijn bijvoorbeeld veel diverser dan de grote superheldenfilms ooit zullen zijn. En er hangt minder af van ego’s van grote acteurs en een bedrijf als Disney.

crisis on infinite earths nederland

Aardes

Dit jaar komt alles samen rond Crisis on Infinite Earths. Ik zal niet teveel weggeven, maar het verhaal wordt nu al opgebouwd in Arrow en The Flash. Daaruit blijkt dat alle verschillende versies van de aarde in gevaar zijn.

Na problemen op aarde, daarna nazi’s op Earth X en vorig jaar het gevaar voor de complete realiteit, moesten de makers nog iets groters bedenken. Hoe groter kan het dan letterlijk alle versies van de aarde? Dat betekent onder andere dat we een hoop verschillende versies van bekende personages zullen zien.

(Pas op: kleine spoilers in deze alinea!) Zo is al bekend dat onder andere Brandon Routh (Ray Palmer) zijn oude rol als Superman weer op zich gaat nemen, maar ook dat Smallville-acteurs Tom Welling en Erica Durance weer Superman en Loïs Lane gaan spelen. Bekende Batman-stemacteur Kevin Conroy zal daarnaast voor het eerst deze rol fysiek invullen en er kunnen personages uit Black Lightning opduiken. Al met al: dit wil je niet missen.

In Nederland

In Nederland werden de series uit de Arrowverse tot nu toe allemaal via Netflix uitgezonden. Voorgaande jaren was het al wel wat lastig om de volgorde goed te krijgen, omdat bijvoorbeeld Arrow een week later werd uitgezonden. Toch was het te doen. Dit jaar is dat anders.

Crisis on Infnite Earths bestaat uit vijf afleveringen. Het start begin december met Supergirl, Batwoman en The Flash. Dan gaat het in januari verder met Arrow en Legends of Tomorrow. Batwoman is in Nederland niet te zien, dus die aflevering mist al. Het is daarnaast nog maar de vraag of Legends of Tomorrow in 2020 op Netflix komt. De eerste twee seizoenen van Black Lightning stonden namelijk ook op de dienst, maar het derde seizoen wordt plots niet meer uitgezonden.

Dat heeft allemaal te maken met de rechten. Nieuwe streamingdienst HBO Max komt er namelijk aan, met onder andere de series van Arrowverse maar ook bijvoorbeeld Friends, Big Bang Theory en South Park. Aangezien Netflix nog enkele rechten bezit, worden de series dus verspreid over beide diensten. Wanneer we HBO Max in Nederland kunnen verwachten is nog helemaal niet duidelijk. Dus nu zijn fans zoals ik de klos.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu