Het is mogelijk om op je Android-toestel een zogeheten custom rom te installeren. Dit is een aangepaste Android-versie die de Android-versie jouw smartphone of tablet vervangt. Er zijn enorm veel custom roms beschikbaar die elk hun voor- en nadelen hebben. AndroidPlanet kiest zijn vijf beste custom roms en legt uit waarom ze zo goed zijn.
Lees verder na de advertentie.
Beste custom roms
CyanogenMod

CyanogenMod is veruit de meest populaire alternatieve Android-versie. Net als alle andere alternatieve Android-versies is CyanogenMod ook gebaseerd op het Android Open Source Project, de opensource-versie van Android. Het grote voordeel van CyanogenMod is dat het de grootste en meest ontwikkelde custom rom is. CyanogenMod oogt grotendeels als de firmware waarmee Nexus-apparaten worden geleverd, maar biedt meer functies. Denk bijvoorbeeld aan een zeer uitgebreide beveiligings-app waarmee je de precieze instellingen per app kunt wijzigen. Wil je dat Facebook niet jouw contactenlijst mag inzien? Kun je gewoon instellen via de app. Daarnaast zijn er wel honderden extra functies beschikbaar, van een vpn-beveiliging om veilig te internetten tot de mogelijkheid om per notificatie de kleur van de led-lamp van je smartphone in te stellen.
Android Open Kang Project

Android Open Kang Project is de eerste custom rom die ik ooit probeerde. Met zwetende handjes installeerde ik AOKP, waarna de eenhoorn in regenboogkleuren op mijn toestel verscheen. Het lukte, en ik was meteen gek op de wereld van custom roms. AOKP biedt handige swipe-opties om apps te openen of zelf ingestelde acties uit te voeren. Deze ribbons zijn het kenmerkt van AOKP geworden – naast de geinige eenhoorn, logischerwijs. Daarnaast is de community van AOKP enorm hecht en gezellig, waardoor rondhangen op fora met andere AOKP-gebruikers enorm gezellig kan zijn.
Paranoid Android

Paranoid Android is samen met CyanogenMod de populairste Android-versie. Paranoid Android heeft het grote voordeel dat je de dpi-waarde van je smartphone of tablet kunt instellen, waardoor je dus de tablet-interface van het mobiele besturingssysteem op je tablet kunt instellen en vice versa. Daarnaast introduceerde Paranoid Android de zogeheten Peek Notificaties, waarbij het scherm automatisch wordt ingeschakeld en de laatste meldingen toont zodra de smartphone wordt opgepakt. Deze functie is inmiddels ook te downloaden als losse Peek Android-app.
Slimbean

Slimbean is de meest simpele en minimalistische alternatieve Android-versie uit dit rijtje. De custom rom heeft bijna alle ‘overbodige’ features van Android geschrapt en een zo licht en snel mogelijke versie gemaakt. Slimbean toont alleen de meest functie extra functies, zoals het instellen van de snelle instellingen in de notificatiebalk. Ook zijn er handige snelkoppelingen naar favoriete functies, favoriete apps in de multitask-balk een donkere modus aanwezig. Laatstgenoemde is handig voor toestellen met een amoled-scherm, die veel energie besparende met een donkere Android-interface.
Pac-Man

Pac-Man is de meest uitgebreide custom rom in het rijtje. De alternatieve Android-versie combineert de tofste aspecten van CyanogenMod, ParanoidAndroid en Android Open Kang Project en gooit ze samen in één custom rom. Pac-Man is voor degenen die altijd het laatste van het laatste wil hebben zonder constant van rom te wisselen. De nieuwste feature van CyanogenMod? Je krijgt ‘m. Die toffe nieuwe navigatiebalk van AOKP? Je krijgt ‘m. En de handige dpi-instellingen van Paranoid Android? Ook aanwezig. Door al die features bevat Pac-Man veelal wel de meeste bugs, hoewel ik tijdens mijn testen vrijwel geen fouten heb meegemaakt. Omdat Pac-Man ook overduidelijk de meest zware Android-versie is, wordt ‘ie volgens velen ook als ietwat trager gezien. Ook daar had ik geen last van, hoewel ik kan begrijpen dat al die functies wel wat warrig voor nieuwe gebruikers over kunnen komen.
→ Tijdens het installeren van een custrom rom wordt je toestel veelal ook geroot. Lees wat je allemaal met een  Android root kunt!