Cyanogen gaat verder als modulair besturingssysteem

Erwin Vogelaar
11 oktober 2016, 10:17
2 min leestijd
Cyanogen gaat verder als modulair besturingssysteem

We hebben eindelijk duidelijkheid over de richting die Cyanogen Inc. opgaat. Het bedrijf gaat verder met het modulaire besturingssysteem Cyanogen Modular OS.

Lees verder na de advertentie.

Cyanogen Modular OS

Eerder dit jaar wisten we al te melden dat Cyanogen Inc. in zwaar water zat. CyanogenMod is lange tijd de populairste alternatieve versie van Android geweest, maar het bedrijf er achter wist deze versie niet aan fabrikanten te verkopen. Nu is duidelijk dat de ceo van Cyanogen Inc., Kirt McMaster, opstapt en nu Executive Chairman of the Board wordt. Dit betekent dat hij zich bezig gaat houden met onder andere productstrategie en recruiting. De huidige coo Lior Tal neemt nu de rol van ceo aan. Belangrijker dan deze stoelenwissel aan de top van het bedrijf, is de nieuwe strategie. Cyanogan Inc. gaat nu namelijk over op het “Cyanogen Modular OS program”.

cyanogen modular

Het idee achter deze strategie is dat fabrikanten onderdelen van Cyanogen OS kunnen kiezen en deze kunnen verwerken in hun eigen software. Het is niet duidelijk of de volledige versie van Cyanogen OS ook nog een optie is. Het modulaire systeem moet er voor zorgen dat fabrikanten nog de vrijheid krijgen om eigen software te blijven gebruiken met versterking van Cyanogen-modules. Voorheen kon Cyanogen alleen werken met kleine bedrijfjes die geen geld hadden om een ander OS te gebruiken, maar nu komt het bedrijf in theorie sneller binnen bij de grotere partijen.

Het bedrijf experimenteert al geruime tijd met het aanpassen van Android en het daarbij ondersteunen van fabrikanten. Zo werkte het samen met Microsoft aan het MOD-platform. Daarmee werd de ingebouwde Android telefoon-app voorzien van Skype-integratie en kon de stemgestuurde assistent Cortana onder andere ingezet worden voor het activeren van de camera. MOD was echter alles of niets: Cyanogen maakte flinke aanpassingen aan Android waardoor het moeilijk was slechts kleine elementen te hergebruiken voor andere toestellen. Met Modular OS wil het bedrijf flexibeler zijn.

Einde voor CyanogenOS?

Het is goed mogelijk dat Cyanogen voor gebruikers nu praktisch onzichtbaar wordt. Het zal niet altijd duidelijk zijn welk bedrijf welke module van het Cyanogen Modular OS geïntegreerd heeft. Onduidelijk is ook nog wat er gaat gebeuren met de huidige Cyanogen OS-toestellen. Met de focus op het modulaire model is het goed mogelijk dat Cyanogen Inc. het oude model niet meer gaat ondersteunen met nieuwe updates.

Lees het laatste nieuws over Cyanogen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu