De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

CyanogenMod: de rellen met Google en OnePlus uitgelegd

Redactie
26 januari 2015, 11:55
3 min leestijd
CyanogenMod: de rellen met Google en OnePlus uitgelegd

CyanogenMod is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest, maar niet op de meest positieve manier. We kijken naar twee recente rellen met Google en OnePlus.

Lees verder na de advertentie.

Kirt McMaster, de omstreden ceo van CyanogenMod, heeft de afgelopen tijd veelvuldig het nieuws gehaald. Zo  noemde hij Google “een tiran die over Android waakt” en Samsung “incompetent” om een goed mobiel besturingssysteem te bouwen.

Om uit die zogenoemde tirannie van Google uit te komen, wil CyanogenMod geheel onafhankelijk worden. Want vooralsnog is de CyanogenMod Google-afhankelijkheid belangrijk om de alternatieve software te bouwen.

“Vandaag  is CyanogenMod een beetje afhankelijk van Google, morgen niet meer”, aldus de ceo van het bedrijf.

CyanogenMod  Google: de eerste rel

CyanogenMod gebruikt de code van het Android Open Source Project (AOSP), dat geheel opensource is en voor iedereen te gebruiken is. Om de code te gebruiken is CyanogenMod niet afhankelijk van Google, maar wel door diensten als Google Maps, Google Play en specifieke api’s die ervoor zorgen dat berichten op je apparaat worden geleverd.

“We maken een Android-versie die meer open is en dat bedrijven hun diensten in de software kunnen integreren”, aldus  McMaster, die op onderstaande foto rechts te zien is naast CyanogenMod-oprichter Steve Kondik. “We gaan ons over drie tot vijf jaar niet meer baseren op een derivaat van Google. Op dit moment is Google de baas, en dat vindt niemand leuk.”

cyanogenmod-team

Als voorbeeld noemt  McMaster Google Now, een app die in de kern van het Android-systeem wordt geplaatst. Apps van derden hebben die mogelijkheid volgens hem niet. McMaster: “Bij CyanogenMod hebben bedrijven wel die mogelijkheid. Wil Yahoo zijn Aviate Launcher in ons systeem integeren? Dat kan gewoon.”

Google heeft niet op de uitspraken van McMaster gereageerd.

CyanogenMod  en OnePlus: de tweede rel

oneplus one zonder invite

CyanogenMod is niet alleen door de uitspraken van McMaster veelvuldig in het nieuws. Ook de relatie met OnePlus, waar CyanogenMod software aan levert, gaat moeizaam. Zo blijkt uit rechtbankdocumenten dat  CyanogenMod in India een exclusieve deal met fabrikant Micromax is aangegaan om smartphones met hun software te verkopen. En India is juist een land dat belangrijk is voor OnePlus. Micromax wilde een verbod op de verkoop van OnePlus One‘s in India, dat later door de rechter is afgewezen.

OnePlus, dat geen exclusieve deal had, voelde zich genaaid en stapte naar de rechter. Uit een mailwisseling tussen McMaster en OnePlus-oprichter Carl Pei blijkt dat CyanogenMod na het gedoe met Micromax de samenwerking abrupt wilde eindigden. “We stoppen onmiddellijk met ondersteuning voor de OnePlus-apparaten”, aldus een e-mail van McMaster. Dit schoot in het verkeerde keelgat van zowel OnePlus- als CyanogenMod-gebruikers.

Inmiddels heeft CyanogenMod de problemen met OnePlus toegegeven en gezegd dat ze in het midden van “de ruzie tussen OnePlus en Micromax” staan. Kondik heeft bevestigd dat OnePlus de update naar Lollipop krijgt, maar dat hij “geen idee heeft wat de toekomst verder voor OnePlus en CyanogenMod gaat brengen”.

OnePlus heeft inmiddels aangegeven aan een eigen Android-versie te werken.

Laatste nieuws over CyanogenMod

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu