Zo bouwt Cyanogen zijn Google-vrije Android

Redactie
6 april 2015, 17:07
5 min leestijd
Zo bouwt Cyanogen zijn Google-vrije Android

CyanogenMod heeft Google in zijn vizier. De maker van het populaire Android-derivaat wil binnen vijf jaar een Google-vrije Android ontwikkelen die ‘echt open’ is. Android Planet legt uit wat CyanogenOS precies betekent.

Lees verder na de advertentie.

Wat is CyanogenOS, en wat is het verschil met CyanogenMod?

Om Cyanogen uit te leggen, moeten we bij het begin beginnen. Dat begin is CyanogenMod, een alternatieve Android-versie die sinds het begin van Android al eigenlijk in ontwikkeling is.  CyanogenMod is gebaseerd op het Android Open Source Project, de opensource-versie van Android. Hier worden alle Android-versies op gebaseerd, zoals Samsungs TouchWiz of HTC`s Sense-software.

Ook Google ontwikkelt zijn eigen Android-versie op basis van het Android Open Source Project, en voegt code toe om de officiële Android-versie uit te brengen. Eigenlijk is CyanogenMod gewoonweg een aangepaste onofficiële Android-versie, die door een actieve community wordt bijgehouden.

cyanogen-4

Al gauw merkte CyanogenMod-oprichter Steve Kondik (op de foto hierboven rechts) dat zijn hobbyproject te groot werd, waarna hij het bedrijf Cyanogen oprichtte. Hij stelde Kirt McMaster als ceo aan, die grootse plannen heeft voor de startup. In 2015 haalde Cyanogen tientallen miljoenen dollars aan investeringen op om een Google-vrije Android te maken. Dat is CyanogenOS.  Deze Android-versie verschilt met CyanogenMod door het weren van alles wat maar met Google te maken heeft.

Dit wil Cyanogen met CyanogenOS

Google levert alle populaire diensten

Iedereen mag gebruikmaken van het Android Open Source Project. Deze code is echter niet bruikbaar zonder veel aanpassingen te doen. Velen maken daarom automatisch gebruik van Google-diensten om Android goed te laten werken, zoals Samsung, Sony of HTC.  Dat is niet alleen gemakkelijk, je hebt dan ook in één keer alle  populaire diensten voor je software. Denk bijvoorbeeld aan Google Play of Google Maps. Maar om die apps aan jouw Android-versie toe te voegen, moet je wel aan alle regels van Google voldoen.

De internetgigant keurt namelijk elk stukje Android-software en kijkt of alle Google-apps geïnstalleerd zijn en goed draaien. Hierdoor mag Google bepalen welke Google-apps met Android-toestellen worden geleverd. Denk bijvoorbeeld aan Google+, dat lang niet iedereen gebruikt maar wel op elk Android-toestel verschijnt. Daarnaast mag Google bijvoorbeeld kritiek hebben op het uiterlijk van een Android-versie, als het niet aan de smaak van de internetgigant voldoet.

cyanogen-3

CyanogenOS wil alle Google-apps en diensten verwijderen en een geheel eigen Android-versie opzetten. Daar is echter heel veel tijd en energie voor nodig, maar volgens Cyanogen is het een missie die voor 2020  kan worden voltooid. “We maken een Android-versie die meer open is en waar  bedrijven hun diensten in de software kunnen integreren”, aldus  McMaster over CyanogenOS.

Onze Google-vrije Android lanceert voor 2020

“We gaan ons over drie tot vijf jaar niet meer baseren op een derivaat van Google. Op dit moment is Google de baas, en dat vindt niemand leuk.  Met alle grote mythes moet er één grote algemene vijand bestaan.  Op dit moment is die vijand Google. We gaan een kogel door het hoofd van Google schieten.”

Zo maakt Cyanogen een Google-vrije Android

Het komt vaker voor dat bedrijven de code van het Android Open Source Project gebruiken om een eigen Android-versie zonder Google-diensten te ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld Amazon met zijn Kindle-tablets, waar geen spoor van Google op te bekennen is.  Amazon heeft zijn eigen api`s, app-winkel en apps ontwikkeld. Cyanogen ziet een soortgelijke toekomst voor zich, waar ze een Google-vrije Android maken die op miljoenen apparaten kan draaien.

Het kost echter wel enorm veel tijd om alle Google-diensten en -features uit Android te halen.  Denk bijvoorbeeld alleen al aan alle Google-apps die standaard met Android worden meegeleverd. Een telefoon-app, Gmail, de agenda-app, Google Maps, de Chrome-browser en natuurlijk Google Play. Voor al die apps moet Cyanogen een alternatief ontwikkelen.

cyanogen-2

Het belangrijkste alternatief wordt Cyanogens eigen app-winkel. Deze zal, net als de app-winkel van Amazon, gewoon Android-apps toelaten die ook in Google Play te vinden zijn. Maar ontwikkelaars moeten hun Android-apps wel zelfstandig naar de app-winkel van Cyanogen uploaden. Dat is overigens niet het enige obstakel: de geüploade Android-apps mogen ook geen gebruikmaken van Google-diensten. En heel veel apps werken juist via de  zogeheten Google-api’s. Als een app een notificatie naar jouw smartphone of tablet stuurt, wordt er veelal gebruikgemaakt van Googles messaging-api.

Voor de andere apps gebruikt Cyanogen veelal opensource-alternatieven, zoals de e-maildienst Boxer in plaats van Gmail. Verder heeft Cyanogen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de  opensource-browser Firefox in plaats van Chrome en Nokia Here in plaats van Google Maps te gebruiken. Deze apps vervangen dan de standaard Google-apps, die altijd op je Android-toestel zijn voorgeïnstalleerd.

cyanogen-boxer

McMaster is duidelijk over het open karakter van CyanogenOS: “Neem bijvoorbeeld Google Now. Dat is een app die door Google in de kern van Android wordt geplaatst. Apps van andere ontwikkelaars hebben die mogelijkheid niet.  Bij Cyanogen willen we  bedrijven wel die mogelijkheid bieden. Wil Yahoo zijn Aviate Launcher in ons systeem integeren? Dan kan dat gewoon.“

cyanogen-screens
CyanogenOS, nog met Google-diensten

Een ander lastig verhaal zijn de Google-api’s die Cyanogen moet vervangen. Een api is een vorm  waarmee technologie met elkaar communiceert. Zo biedt Google bijvoorbeeld zijn populaire locatie-api aan om de locatie van een apparaat op te halen. Daarnaast heb je api’s voor het tonen van push-meldingen, ophalen van informatie of om Android-gebruikers samen te laten gamen. Het ontwikkelen van eigen api’s is een enorm hoop technisch werk voor Cyanogen, dat reeds is begonnen met het aannemen van technici om dergelijke api’s te  bouwen.

Wanneer komt CyanogenOS?

Cyanogen heeft nog geen releasedatum voor CyanogenOS gegeven, maar zegt voor 2020 de  Google-vrije Android-versie te willen lanceren. De verwachting is dat de startup ver voor die datum alpha- en bètaversies van CyanogenOS uitbrengt. Daarnaast maakt Cyanogen veelvuldig nieuwe samenwerkingen met diensten bekend, die worden geïntegreerd in CyanogenOS en daarmee specifieke Google-diensten vervangen.

cyanogen-5

Onder andere chipfabrikant Qualcomm en Twitter hebben vertrouwen in een Google-vrije Android; zij hebben beiden miljoenen dollars in Cyanogen gestoken. Het valt echter nog te bezien of consumenten ook daadwerkelijk een Google-vrije Android willen. Google-topman Sundar Pichai maakt zich voorlopig nog geen zorgen over CyanogenOS: “Ik weet niet precies wat de voordelen van een Android zonder Google zouden zijn. Onze diensten zijn nu eenmaal populair en geliefd bij onze gebruikers.”

Laatste nieuws over Cyanogen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu