We horen niet zo vaak meer over Googles werk rond virtual reality. Toch is het bedrijf Daydream niet vergeten. Dit zijn drie toffe Daydream-experimenten die het vr-platform weer op de kaart moeten zetten.
Lees verder na de advertentie.
Interessante Daydream-experimenten
Googles aandacht rond Daydream lijkt wat verslapt te zijn, maar er wordt nog steeds aan het vr-platform gewerkt. Met drie verschillende experimenten probeert het bedrijf Daydream weer interessant te maken. Dat gebeurt zowel met software als hardware. We zetten deze experimenten op een rij.
1. Nieuwe controllers
Google heeft nieuwe controllers ontwikkeld voor de losstaande Daydream-bril Mirage Solo van Lenovo. Deze controllers hebben 6DoF-tracking, wat betekent dat je handbewegingen realistisch overgezet worden naar de vr-ervaring.
Vooralsnog was dergelijke besturing enkel mogelijk met dure vr-brillen die verbonden worden met een pc. Google maakt echter niet gebruik van externe camera’s en sensoren zoals de brillen van Oculus en HTC, maar machine learning om je positie accuraat te bepalen.
2. Kijk er doorheen
Google introduceert tevens een ‘see-through mode’. Dat geeft je de mogelijkheid om door de bril heen te kijken, terwijl je in een vr-wereld zit. Ook in dit geval gaat het om de Mirage Solo, die al camera’s aan de voorkant van de bril heeft.
Deze functie biedt mogelijkheden voor augmented reality, waarbij virtuele elementen aan de echte wereld worden toegevoegd. De eerste experimentele app die hier gebruik van maakt laat gebruikers virtuele meubels in een echte kamer plaatsen.

3. Elke Android-app naar Daydream
Het wordt mogelijk om letterlijk elke Android-app te openen in virtual reality. Waarom je dat zou willen? Onder andere om Android-games op een groot virtueel scherm te spelen.

Google en een augmented reality-bril?
Vooralsnog ligt de focus van Google op virtual reality en niet op augmented reality. Het bedrijf heeft wel ARCore voor augmented reality op Android, maar daar lijkt nauwelijks beweging in te zitten. Toch is het logisch dat Google aan een zelfstandige ar-bril werkt. De experimenten rond Daydream laat zien dat die bril misschien dichterbij is dan gedacht.