Zo verhoudt Google Daydream zich tot andere virtual reality-platformen

Erwin Vogelaar
21 oktober 2016, 12:15
4 min leestijd
Zo verhoudt Google Daydream zich tot andere virtual reality-platformen

Met Google Daydream zet Google de volgende stap in virtual reality. Maar hoe verhoudt dit virtual reality-platform zich met de anderen op de markt? Je leest het in deze Google Daydream vergelijking.

Lees verder na de advertentie.

Google Daydream vergelijking

Op dit moment kunnen PlayStation 4-bezitters aan de slag met PlayStation VR. Dit is de vr-bril van Sony die virtual reality de huiskamer in brengt. Daarnaast zijn eerder dit jaar de dure brillen HTC Vive en Oculus Rift verschenen en kunnen we ook al een tijdje aan de slag met de Gear VR van Samsung. Vergeet daarnaast ook Cardboard niet, Googles eerdere stap in de wereld van virtual reality.

Beeldkwaliteit

Voor Daydream is nu een enkele bril aangekondigd van Google zelf: de Daydream View. Later zullen meer brillen volgen van andere fabrikanten. De Daydream View is alvast de meest comfortabele vr-bril die er gemaakt is. Geen harde, zware materialen, maar een stoffen bril die licht op je hoofd zit en waar je jouw smartphone in kunt schuiven.

google daydream vergelijking

Voor de beeldkwaliteit op Daydream ben je afhankelijk van het scherm van de smartphone die je erin schuift. Dit scherm is namelijk maar enkele centimeters van je ogen verwijderd. Hierdoor is het beeld een stuk minder mooi dan als je bijvoorbeeld een HTC of Oculus Rift op hebt. Die brillen hebben de kracht van een computer achter zich en beschikken tevens over een ingebouwd scherm dat scherpere beelden kan tonen. Wel kun je met Daydream een hogere beeldkwaliteit verwachten dan met Google Cardboard.

Games

Belangrijk voor Google Daydream zijn uiteraard games. Hoewel virtual reality voor veel meer dingen gebruikt kan worden, is gaming het eerste waar men aan denkt. Dat weet Google ook en daarom zet het bedrijf hoog in op het aantal toegankelijke games voor het platform. Zo werd tijdens de presentatie van de Daydream VR een game in het Harry Potter-universum getoond, al staat ons nog veel meer te wachten. Zowel van grote als kleine ontwikkelaars. Gameliefhebbers kunnen dus helemaal los met Daydream, nog veel meer dan Google Cardboard.

Samsung Gear VR - Gunjack Reveal Trailer

Wat daarbij helpt is de controller die geleverd wordt. De Gear VR heeft nog geen controller, terwijl de Vive, Rift en PSVR weer vrij complexe en dure controllers vereisen. Bij de Daydream View krijg je de controller er gewoon bij, zodat je direct kunt spelen. Deze kleine controller heeft niet veel knoppen, maar moet het voornamelijk hebben van beweegbesturing. Door deze beperking en de kracht van smartphones zijn de games uiteraard wel een stuk minder complex dan op Vive, Rift en Oculus.

Google I/O: VR, Daydream & UE4 | News | Unreal Engine

Andere apps

Wat Daydream voornamelijk een interessante optie maakt, is de kracht van Google achter het platform. Voor de gebruiker betekent dit een hele hoop apps om te proberen. Er zijn al aardig wat apps beschikbaar voor Gear VR, maar dat is niets vergeleken met de ondersteuning die Google voor elkaar kan krijgen en de apps die Google zelf gaat maken. Zo is er bijvoorbeeld nu al de Daydream Keyboard beschikbaar van Google zelf en gaat er nog veel meer komen.

google daydream vergelijking

Verwacht net als normale apps in de Play Store een hoop gratis leuke dingen om te proberen. Denk bijvoorbeeld aan YouTube VR voor Daydream, zodat je direct prachtige 360-graden-video’s kunt bekijken. Je kunt een presentatie oefenen voor een neppubliek, talen leren en nog veel meer.

Prijs

Een belangrijk punt voor Google bij het bieden van virtual reality is de toegankelijkheid. Een lage prijs hoort daar ook bij. De Vive en Oculus zijn bijzonder dure producten die tevens alleen werken met een dure pc. De PlayStation VR is een stuk goedkoper, maar is ook net wat minder goed dan die dure brillen en werkt alleen met games die via de PlayStation 4 aangeboden worden.

google daydream vergelijking

De goedkoopste optie voor virtual reality is nog steeds Google Cardboard. Cardboard blijft daardoor ook de meest toegankelijke versie van virtual reality. Als je echter iets meer wil zonder flink te hoeven betalen, dan ben je bij Google Daydream aan het juiste adres, als je geen Samsung-smartphone hebt. Wel heb je voor Daydream een Daydream-ready smartphone nodig, terwijl je met Cardboard oudere Android-toestellen kunt gebruiken. Deze Daydream-ready smartphones zijn vaak niet de goedkoopste opties. Uiteraard zijn de Google Pixel en Google Pixel XL Daydream-ready.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu