De 5 beste Google Reader-alternatieven

Gijs Ettes
30 juni 2013, 11:40
3 min leestijd
De 5 beste Google Reader-alternatieven
Google Reader

Google Reader stopt per 1 juli, en veel Android-gebruikers maken voor hun RSS-apps nu nog gretig gebruik van de handige RSS-dienst van Google. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg Google Reader-alternatieven opgedoken die de troon graag willen overnemen. AndroidPlanet zet de 5 beste alternatieven voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Het is hierbij goed om te weten dat veel apps hun content trekken uit je RSS-abonnementen in bijvoorbeeld Google Reader. Het is dus zeker zaak om voor maandag over te stappen naar een alternatieve RSS-verzamelaar, en eventueel een nieuwe app om al die content in te lezen.

De meeste apps bieden overigens meer importmogelijkheden aan dan enkel Google Reader, waardoor het goed mogelijk is dat je gewoon je vertrouwde app kunt blijven gebruiken. Maar je zult er wel even voor moeten zorgen dat die zijn RSS-feeds niet meer bijwerkt vanuit Google Reader.

Na 1 juli kun je natuurlijk nog beslissen over welke app(s) je voortaan gaat gebruiken; het is echter wel verstandig om voor die datum even naar de Google Takeout-pagina te gaan voor een backup van je RSS-abo’s. De meeste Google Reader-alternatieven ondersteunen momenteel nog direct importeren via een Google-login, maar dat gaat na maandag niet meer. Feedly kan dat bijvoorbeeld, zodat al je RSS-feeds voortaan in zijn cloud staan.

1. Feedly: beste gratis alternatief

Feedly

Onze eerste suggestie is niet geheel verrassend Feedly. Naast een alternatief voor Google Reader zelf – inclusief overzichtelijke website – heeft de dienst namelijk verschillende apps voor bijna alle mobiele platformen, die net zo overzichtelijk en soepel werken als de site zelf. Alles is overzichtelijk in te delen in categorieën en snel op te slaan als je het later wil lezen. Feedly doet alles wat je nodig hebt, en doet dat uitermate goed.

Download: Feedly. Google Reader News RSS (gratis)

2. Press: beste betaalde alternatief

Press

Press laat je je RSS-feeds onder andere vanuit Feedly importeren. Dit is dus een van de apps waarmee je afhankelijk bent van een andere RSS-leverancier en ervoor moet zorgen dat je voor 1 juli alsnog onder de pannen zit. Press is helaas niet gratis, maar geeft je hier wel enkele handige functies voor terug. Zo heeft de app ondersteuning voor widgets, kun je gemakkelijk alle artikelen vanaf een bepaald moment als gelezen markeren, zijn er geen reclames en ziet de app er stijlvol uit.

Download: Press (RSS Reader) (€2,25)

3. gReader

gReader

gReader doet zijn werk eveneens goed, maar laat je wel 3,99 euro betalen voor de Pro-versie. Zonder dat moet je gebruikmaken van een iets minder handige widgets en krijg je reclames te zien. Dit maakt de app natuurlijk niet verschrikkelijk, maar voor meer dan een euro minder kun je ook Press gebruiken, wat wij dan eerder zouden doen. De app biedt ondersteuning voor de RSS-feeds van Feedly, nog niet voor andere Google Reader-alternatieven.

Download: gReader (Google Reader | RSS) (gratis)

4. Flipboard

flipboard icoon

Eigenlijk spelen we nu vals, maar als je niet constant op het laatste nieuws hoeft te zitten voor je werk of vanwege je eigen interesses, kan Flipboard een interessant alternatief voor Google Reader zijn. Je kunt alleen niet zomaar je RSS-feeds importeren vanuit andere diensten. Als je veel nieuwssites volgt, is Flipboard geen levensvatbaar alternatief voor je dagelijkse stortvloed aan nieuwe content. Android-gebruikers die de grootste verhalen van de dag even willen doorspitten in een met illustraties verrijkt digitaal magazine, zitten met Flipboard echter prima.

Download: Flipboard (gratis)

5. Instapaper

instapaper

Als je het nóg rustiger wilt hebben, kun je ook voor Instapaper gaan. Deze app biedt eigenlijk alleen de mogelijkheid om webpagina’s op het internet offline op te slaan in een veel makkelijker leesbaar formaat. Zo hoef je dus geen onhandige bookmarks te bewaren. Instapaper kost wel 2,41 euro, maar voor dat geld krijg je een hele strakke en handige app terug, al is het dus allerminst een vervanging voor Google Reader en consorten te noemen.

Download: Flipboard (€2,41)

Spotlight: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's