De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit doet Googles AlphaGo na het verslaan van wereldkampioen Go

Erwin Vogelaar
28 mei 2017, 10:28
2 min leestijd
Dit doet Googles AlphaGo na het verslaan van wereldkampioen Go

Googles AlphaGo versloeg driemaal de wereldkampioen van het bordspel Go. Het spel is dus gewonnen, want de kunstmatige intelligentie is beter dan alle mensen. Deze plannen voor AlphaGo  staan er nu op stapel.

Lees verder na de advertentie.

AlphaGo plannen voor de toekomst

Het is officieel: AlphaGo van Google DeepMind is de beste Go-speler ter wereld. De kunstmatige intelligentie versloeg namelijk de beste speler ter wereld, Ke Jie, voor de derde keer. Dit is een flinke prestatie, want Go is het meest complexe bordspel ter wereld. Om dit drieduizend jaar oude spel te spelen is creatief vermogen nodig en daar heeft Googles DeepMind hard aan gewerkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld schaken zijn bij Go niet alle mogelijke situaties te programmeren, omdat het er gewoonweg teveel zijn. Daarom moest AlphaGo leren om op nieuwe situaties te reageren. Nu is het tijd om met pensioen te gaan.

alphago plannen

DeepMind kondigt namelijk aan dat de laatste wedstrijd tegen de wereldkampioen direct de allerlaatste wedstrijd was voor AlphaGo. De AI heeft zijn hoogste doel bereikt. Het avontuur begon begin 2016, toen voorzichtig menselijke spelers verslagen werden. Door veel te spelen heeft AlphaGo vervolgens steeds meer strategieën geleerd. Begin dit jaar bracht de AI dit in de praktijk door tegen nietsvermoedende online Go-spelers te spelen.

Lees ook: Zo verbetert Google Android door het verslaan van Go-spelers

Hoewel AlphaGo nu rust neemt, gaat het team achter de kunstmatige intelligentie uiteraard wel door. Deze mensen gaan aan de slag met geavanceerde algoritmes, geïnspireerd door AlphaGo. Het doel is om complexe probleemstukken aan te pakken. Bijvoorbeeld door wetenschappers de middelen te geven om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen, energieconsumptie te verminderen en zelfs nieuwe materialen uit te vinden. DeepMind schrijft: “Als AI-systemen bewijzen in staat te zijn om nieuwe significante kennis en strategieën in deze domeinen toe te voegen, kunnen de doorbraken echt opmerkelijk zijn. We kunnen niet wachten om te zien wat de volgende stap is.”

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu