Zo gebruikt Googles DeepMind games om te zien hoe sociaal zijn AI is

Erwin Vogelaar
12 februari 2017, 19:08
2 min leestijd
Zo gebruikt Googles DeepMind games om te zien hoe sociaal zijn AI is

Googles DeepMind test via twee spelletjes hoe zijn AI samenwerkt met andere intelligenties. De manier waarop DeepMind-games gebruikt voor onderzoek is fascinerend, maar ook een beetje zorgwekkend.

Lees verder na de advertentie.

DeepMind games

Gaat kunstmatige intelligentie in de toekomst met ons en andere intelligenties samenwerken? Of kiest het toch voor zichzelf? Om dit uit te testen gebruikt Googles DeepMind twee hele simpele spelletjes. In het eerste spelletje moeten twee intelligenties zoveel mogelijk appels verzamelen. Hierbij krijgen ze de optie om op de ander te schieten, zodat de concurrentie tijdelijk uit de running is. Wat blijkt? Zodra de appels in overvloede aanwezig zijn, weten de intelligenties vriendelijk naast elkaar te bestaan. Worden de appels echter schaars, dan schieten ze op elkaar. Opvallend is dat zodra er intelligentere systemen worden gebruikt, de twee juist sneller gaan schieten.

Het is aanlokkelijk om de conclusie te trekken dat een slimmere AI sneller geweld gebruikt, maar dat is te makkelijk. De onderzoekers speculeren dat de minder complexe AI gewoonweg meer moeite heeft met het richten en schieten. Dat complexere AI ook juist goed kan samenwerken blijkt uit het tweede spelletje.

In de tweede game zijn de intelligenties twee wolven die op een prooi moeten jagen. Ook dat klinkt wat zorgwekkend, maar het leerpunt van dit spelletje is niet het jagen, maar juist het samenwerken. Zodra een prooi gevangen wordt terwijl de twee wolven dicht bij elkaar staan, krijgen ze een hogere beloning. Hoe complexer de intelligenties zijn, hoe beter de twee gaan samenwerken. De volledige paper over dit onderzoek is hier te lezen.

DeepMind en games

Naast deze simpele spelletjes om sociale interactie te testen, gebruikt DeepMind ook andere games om zijn AI te trainen. Zo was er al het complexe bordspel Go, waarmee de AI creatief denken leert. De volgende nog complexere game waar de AI nu aan de slag mee gaat is het computerspel StarCraft II. Hopelijk leert de kunstmatige intelligentie hier niet de fijne trucjes van het oorlogvoeren, want dan hebben we geen kans meer als het uiteindelijk toch besluit dat samenwerken niet de ideale oplossing is. Maak je jezelf zorgen over deze ontwikkelingen rond slimmer wordende AI? Google bouwt ook een uitknop om gevaarlijke situaties te vermijden.

Via: Gizmodo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu