De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Met deze app vormt Google DeepMind het ziekenhuis van de toekomst

Erwin Vogelaar
21 juni 2017, 20:56
2 min leestijd
Met deze app vormt Google DeepMind het ziekenhuis van de toekomst

Googles DeepMind brengt zijn patiëntendata-app naar een nieuw ziekenhuis. Toch krijgt DeepMind Streams kritiek over wat het met deze data doet.

Lees verder na de advertentie.

DeepMind Streams

Googles DeepMind kennen we voornamelijk van de spannende ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie. Zo zaten we op het puntje van onze stoel toen AlphaGo de menselijke wereldkampioen Go versloeg. DeepMind doet echter meer fascinerende dingen, zoals de app Streams.

Hoewel je de app niet zelf in de Play Store mag downloaden, wordt Streams wel gedeeld met ziekenhuizen om beter voor patiënten te zorgen. De applicatie werd al in een paar ziekenhuizen in Londen getest, maar gaat nu voor het eerst naar een ziekenhuis buiten de stad. Het idee van DeepMind Streams is dat medische medewerkers via de app makkelijk data van patiënten inzien. Belangrijk is dat de app daarnaast waarschuwt als er mogelijk iets mis is.

DeepMind streams

Zodra resultaten van onderzoeken binnenkomen, kan het namelijk een tijd duren tot een arts hiernaar kijkt. DeepMinds Streams neemt alvast zelf een kijkje en stuurt binnen enkele seconden een melding naar artsen als er iets mis lijkt te zijn. De artsen bekijken de resultaten vervolgens zelf in de applicatie en ondernemen indien nodig actie.

Volgens DeepMind scheelt de app daarnaast zusters nu al zo’n twee uur werk per dag, waardoor er meer tijd over is voor de patiënten. Alhoewel het in de praktijk er waarschijnlijk eerder op neer komt dat mensen worden ontslagen als er een efficiëntere manier van werken wordt gevonden.

De app krijgt ook kritiek. Een adviseur van de Britse premier May stelt dat het onwenselijk is dat Google inzicht heeft in al deze medische data. DeepMind stelt echter dat de data veilig blijft en bijvoorbeeld niet met moederbedrijf Alphabet wordt gedeeld. Volgens de BBC krijgen patiënten geen mogelijkheid om hun data niet met de applicatie te delen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bronnen: DeepMind, BBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu