Android 10 voegt knop toe aan privacymenu om persoonlijke data te wissen
Michel van 't Klaphek

Android 10 maakt het makkelijker om je privacy op te schroeven. Dankzij een nieuwe toevoeging kun je bijvoorbeeld een boel persoonlijke gegevens met een druk op de knop wissen. Zo werkt het.

Device Personalization Services-data wissen

De meest in het oog springende verbetering van Android 10 is de donkere modus. Een andere belangrijke toevoeging vinden we in het instellingenmenu. Het privacymenu is namelijk uitgebreid met een stuk meer mogelijkheden om je persoonlijke gegevens te beschermen.

Zo is ‘Device Personalization Services’ uitgebreid met een handige optie. Vanaf nu is het mogelijk om alle opgeslagen gegevens in één keer te wissen. Deze dienst doet slimme suggesties op basis van wat je op het moment aan het doen bent, en verzamelt daarbij een hoop gegevens. Zo wis je alle data:

  1. Open de Instellingen-app op je Android-smartphone;
  2. Ga naar ‘Privacy’ en kies ‘Device Personalization Services’;
  3. Tik op ‘Gegevens wissen’ en kies of je data uit het afgelopen uur, de afgelopen dag of van altijd wil wissen;
  4. Bevestig je keuze.

Let wel op: je komt deze knop alleen tegen wanneer je Android 10 draait. Op moment van spreken is de nieuwe software-update slechts voor een handjevol telefoons beschikbaar, zoals de Google Pixel-toestellen en de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro. Ook moet je de nieuwste versie van Device Personalization Services uit de Play Store installeren.

→ Download Device Personalization Services in Google Play (gratis)

Over Android 10 en privacy

Device Personalization Services is een onderdeel van het Android-systeem en doet suggesties op basis van de mensen, apps en content waar jij interactie mee hebt. Wanneer je bijvoorbeeld wekelijks met een vriend/vriendin belt en een keertje overslaat, stuurt deze dienst een herinnering de deur uit. Ook tijdens het invullen van tekst en bij het navigeren staat de dienst je bij.

Dit zorgt voor meer gemak, maar is natuurlijk niet goed voor je privacy. Er worden namelijk een hele boel gegevens aan elkaar gekoppeld. Met bovenstaande knop is het mogelijk om deze data in een keer te wissen. Wil je je privacy nog meer opschroeven? Lees dan ons artikel over app-machtigingen.

Lees het laatste nieuws over Android 10

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.