De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google verplicht Android-fabrikanten om app tegen smartphoneverslaving mee te leveren

Michel van 't Klaphek
8 oktober 2019, 9:02
2 min leestijd
Google verplicht Android-fabrikanten om app tegen smartphoneverslaving mee te leveren

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe Android-telefoon te kopen? Dan krijg je er een app bij tegen smartphoneverslaving. Fabrikanten kunnen hierbij een eigen applicatie maken, of Digitaal Welzijn van Google gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Digitaal Welzijn standaard-app in Android

Dat schrijft XDA Developers. De website heeft een document in handen gekregen van de Google-richtlijnen, die fabrikanten moeten volgen wanneer ze een Android-telefoon willen uitbrengen. In het document staat waaraan smartphones moeten voldoen om Google Mobile Services te mogen gebruiken. Hieronder vallen diensten als de Play Store en Google Play Services.

gameverslaving

In de eisenlijst staat dat nieuwe telefoons een app moeten hebben om “digitaal welzijn” bij gebruikers te promoten. Dit kan dus zowel de app van Google zijn, Digitaal Welzijn, als een programma dat de fabrikant zelf heeft gemaakt. Onder meer Huawei en Xiaomi hebben bijvoorbeeld eigen apps tegen smartphoneverslaving.

Het document dat XDA Developers in handen heeft gekregen, is ondertekend op 3 september 2019. Toen kwam ook Android 10 officieel uit. Waarschijnlijk geldt de verplichting dus vanaf deze datum. Oftewel, wanneer je voortaan een telefoon met Android 10 koopt, krijg je er standaard een app bij tegen smartphoneverslaving.

Lees ook: Digitaal Welzijn krijgt handige Focus-modus: zo werkt het

Over Digitaal Welzijn

Digitaal Welzijn is een app met meerdere functies. Je kunt bijvoorbeeld in kaart brengen hoeveel tijd je dagelijks aan je smartphone spendeert, en vervolgens een maximum per app instellen. Ook is het mogelijk om notificaties te dempen. Bovendien zorgt de slaapstand ervoor dat het scherm automatisch grijs wordt zodra je bijna naar bed gaat.

De app werd in 2018 aangekondigd, maar was lange tijd exclusief verkrijgbaar op Googles eigen Pixel-smartphones. Later werd de functie ook beschikbaar op Nokia-telefoons. Sindsdien wordt de app op steeds meer smartphones uitgebracht, en lijkt nu dus standaard onderdeel van Android te worden.

Is Digitaal Welzijn nog niet voor jouw toestel beschikbaar? Bekijk dan ons overzicht met Digitaal Welzijn-alternatieven. Je kunt ook het apk-bestand van de app tegen smartphoneverslaving installeren. Hierbij downloadt je buiten de Play Store om. Check onze tip over het installeren van apk-bestanden voor een uitgebreide uitleg.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu