De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Alles over Digital Wellbeing: de Android Pie-app tegen smartphoneverslaving

Michel van 't Klaphek
16 augustus 2018, 21:31
5 min leestijd
Alles over Digital Wellbeing: de Android Pie-app tegen smartphoneverslaving

Smartphoneverslaving wordt een steeds groter probleem en Android Pie probeert hier iets aan te doen met Digital Wellbeing. Dit is alles wat je moet weten over de app die jouw smartphonegebruik vermindert.

Lees verder na de advertentie.

Digital Wellbeing: alles wat je moet weten

216 keer. Zo vaak gebruik ik mijn smartphone gemiddeld per dag. Omdat ik niet de enige ben die met een smartphoneverslaving kampt, heeft Android 9.0 (Pie) een nieuwe app: Digital Wellbeing. Deze set aan functies zorgt voor een betere balans tussen het ‘echte’ leven en je telefoongebruik.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze app tegen smartphoneverslaving:

  1. Digital Wellbeing zelf installeren
  2. Functies en mogelijkheden
  3. Conclusie: is dit de oplossing tegen telefoonverslaving?
  4. Wanneer komt de definitieve versie uit?

Digital Wellbeing installeren

Op moment van schrijven is Digital Wellbeing in bèta en enkel beschikbaar voor Googles eigen Pixel-telefoons en de Nokia 7 Plus. Zo ga je zelf aan de slag met je smartphoneverslaving:

  • Installeer Android 9.0 (Pie) op je Pixel-toestel als je dat nog niet had gedaan;
  • Ga naar de speciale Digital Wellbeing-webpagina;
  • Vul je e-mailadres in en bevestig dat je Android Pie draait;
  • Klik op de link in de e-mail en download de app in Google Play.

Digital Wellbeing is in principe geen losse app, maar vind je in het instellingenmenu. Het is een verzameling van bestaande en nieuwe functies.

1. Dashboard geeft inzicht in je verslaving

Het centrale punt van Digital Wellbeing is het dashboard. Om een verslaving aan te pakken, moet je eerst weten hoe je ervoor staat. Het dashboard laat op app-niveau zien hoeveel tijd je per dag met je smartphone bezig bent. Ook zie je hier hoe vaak je je telefoon hebt ontgrendeld, en hoeveel notificaties er binnenkomen.

Digital-Wellbeing-dashboard

Zodra je op een app uit de cirkel tikt, zie je het gebruik van afgelopen week per dag. Hierdoor herken je makkelijk en snel piekmomenten. Ook kun je filteren op het aantal ontvangen notificaties en keren dat je de app hebt geopend.

2. App-wekkers: pak je telefoongebruik aan

Wanneer je klaar bent om het roer om te gooien, is het tijd om wekkers in te stellen. Wil je bijvoorbeeld minder tijd spenderen aan Instagram en WhatsApp? Stel dan een timer in die je wijst op het gebruik van deze apps. Je ontvangt een waarschuwing net voordat je tijd erop zit, en wanneer de wekker ‘afgaat’ sluit de app automatisch af. Een notificatie legt uit dat je over je dagelijkse tijdslimiet heen bent gegaan en de applicatie daarom niet meer kunt opstarten.

Het icoon van de desbetreffende app wordt grijs en wanneer je ‘m toch probeert te openen, wordt uitgelegd dat je geen tijd meer over hebt. Een behoorlijk rigoureuze maatregel, maar je kunt jezelf meer minuten geven door de timer anders in te stellen. Afkicken van je smartphoneverslaving doe je dus door op app-niveau wekkers in te stellen: een slimme zet van Google. Hierdoor kun je je smartphone namelijk blijven gebruiken in noodgevallen waarbij je bijvoorbeeld moet bellen.

3. Wind Down zorgt voor een prettige nachtrust

Wind Down zorgt ervoor dat je je smartphone niet (of minder vaak) mee naar bed neemt. Is het tijd om te gaan slapen? Dan wordt het scherm van je smartphone grijs. Hierdoor is het minder verleidelijk om je telefoon erbij te pakken, aangezien alle kleuren weg zijn. Apps ogen saai en je hersenen worden niet wakker gehouden door allerlei kleuren en effecten.

In het dashboard geef je aan hoe laat je normaal gaat slapen, waarna Wind Down wordt ingeschakeld. Vervolgens geef je aan hoe laat je normaal ’s ochtends wakker wordt, en je scherm dus weer kleur laat zien.

Digital-Wellbeing-wind-down

4. Verminder notificaties

Daarnaast vind je in het dashboard van Digital Wellbeing ook twee opties die al langer in Android zitten, maar nu een handigere plek hebben. Door te drukken op ‘notificaties beheren’ kun je aangeven van welke apps je wel een notificatie ontvangt, en welke niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk om geen geluiden te horen bij binnenkomende WhatsApp-berichten, maar wel wanneer je gebeld wordt.

Daarnaast dempt de niet storen-modus tijdelijk alle meldingen als je helemaal niet afgeleid wilt worden. In de toekomst wordt het mogelijk om je telefoon met zijn scherm naar beneden te draaien waarna de niet-storen-modus automatisch geactiveerd wordt. Momenteel moet je de functie nog activeren in het dashboard.

Conclusie: werkt het?

Digital Wellbeing screenshots (1)

De grote vraag is natuurlijk of Digital Wellbeing je smartphoneverslaving verhelpt. Alhoewel de tijd dit natuurlijk moet uitwijzen, zijn de eerste tekenen veelbelovend. Digital Wellbeing heeft ervoor gezorgd dat ik bewuster met mijn smartphone omga, en hem ook daadwerkelijk minder gebruik. Met name de app-wekkers en Wind Down vind ik handige toevoegingen.

Dankzij de wekkers word ik geconfronteerd met mijn eigen gedrag en ik neem (tot nog toe) niet de moeite om het aantal minuten dat ik een app per dag mag gebruiken omhoog te schroeven. Daarnaast laat ik mijn telefoon daadwerkelijk eerder leggen wanneer Wind Down actief wordt. Doordat het scherm totaal grijs kleurt, is mijn smartphone ineens een stuk minder interessant.

Uiteraard zijn er nog genoeg verbeterpunten, ondanks het goede begin. Er is naar mijn mening vooral werk aan de winkel qua notificaties dempen. Momenteel worden de meldingen van apps op één hoop gegooid. Dit terwijl een applicatie als Maps jou tientallen notificaties kan sturen. Je weet zo niet welk soort meldingen jou het meest afleiden, maar je moet gokken.

Voorbeeld: je weet dat je op een bepaalde dag twaalf Maps-notificaties hebt ontvangen, maar hebt geen idee in welke van de tientallen categorieën die meldingen vallen. Zodoende is het onduidelijk welke opties je het zwijgen moet opleggen om niet langer gestoord te worden.

Releasedatum

De definitieve versie van Digital Wellbeing komt ergens in de herfst van 2018 uit, mogelijk met de release van Android 9.1. Tot dat moment kun je aan de slag met de bèta. die overigens alleen in het Engels is.

Blijf op de hoogte van de Digital Wellbeing-release door de Android Planet-app te downloaden, of je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu