Malafide Android-apps minen ongemerkt Lite- en Dogecoins

Gijs Ettes
27 maart 2014, 10:34
1 min leestijd
Malafide Android-apps minen ongemerkt Lite- en Dogecoins
Dogecoins Android

Volgens antivirusbedrijf Trend Micro zijn er twee apps in de Play Store die ongemerkt een Android-toestel kunnen misbruiken voor het minen van Lite- en Dogecoins; digitale valuta die vergelijkbaar zijn met Bitcoins. Het zou gaan om de apps Songs (1-5 miljoen downloads) en Prized (10.000-50.000 downloads) die de virtuele munten minen, zonder dat gebruikers daar iets van afweten. Het minen wordt volgens Trend Micro gedaan wanneer de telefoon wordt opgeladen, zodat het geen negatief effect op de accuduur heeft. Een hoog dataverbruik en oververhitting van het toestel liggen echter op de loer.

Trend Micro geeft aan dat de malafide Android-apps weliswaar slim te werk gaan, maar dat de bedenkers misschien niet al te goed over hun plannetjes hebben nagedacht. Doorsnee telefoons hebben immers onvoldoende rekenkracht om effectief virtuele munten te delven. De ontwikkelaars kunnen weliswaar geld verdienen met de apps, maar dit zal traag gaan en de kans dat de gebruiker doorheeft dat er iets mis is, lijkt groot.

Lees verder na de advertentie.

Trend Micro heeft niettemin het veiligheidsteam van Google Play op de hoogste gesteld van de aanwezigheid van Songs en Prized. Eerstgenoemde is gisteren van een update voorzien, wat er mogelijk op duidt dat de maker actie heeft ondernomen. Prized, waarmee je spellen speelt om zo ‘echte’ prijzen te winnen, is op 9 maart voor het laatst geüpdatet.

dogecoinfigure7
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu