Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo werkt het energiezuinige Doze in Android M

Redactie
2 juni 2015, 11:20
2 min leestijd
Zo werkt het energiezuinige Doze in Android M

Google kondigde met Android 6.0 de nieuwe technologie Doze aan, die de standby-tijd van smartphones en tablets ongeveer  verdubbelt. Maar hoe werkt Doze precies? Android Planet legt het uit.

Lees verder na de advertentie.

Verbeterde accuduur

Doze gaat volgens Google de accuduur van Android-toestellen verbeteren. Dat gebeurt niet terwijl het scherm is ingeschakeld – dan verbruikt het scherm logischerwijs nog steeds veel energie, en daar kan Google niets aan doen – maar juist als het scherm is uitgeschakeld. Wanneer dat gebeurt, gaat het Android-toestel na een korte tijd ‘slapen’.

Het toestel kan echter wakker worden gemaakt door apps die bijvoorbeeld notificaties sturen, informatie verversen  of de locatie opvragen. Het scherm gaat dan niet aan, maar de smartphone is wel ‘wakker’ en verbruikt vervolgens energie. Dat wil Google met Doze tegengaan.

Zo werkt Doze in Android M

Doze werkt als het Android-toestel in slaap is en geeft apps niet meer de mogelijkheid om het toestel wakker te maken. Belangrijke notificaties – de notificaties via de Google-api – gaan gewoon door, maar het toestel wordt hiervoor niet meer wakker gemaakt. Ook wordt de internetverbinding voor apps uitgeschakeld, waardoor er niet meer constant taken op de achtergrond worden uitgevoerd. Mochten apps gebruikmaken van Googles api, die  zuinig omgaat met de energie, dan kunnen zij wel met het internet verbinden.

Het is echter wel mogelijk om apps toe te voegen die Doze mogen negeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Google Play en Google Play Services, die beide nodig zijn om Android goed te laten functioneren. Ook de download-app is standaard toegevoegd, anders zou een download afbreken als het toestel in standby-modus gaat. Daarnaast zijn er apps die actief op de achtergrond draaien, zoals Spotify, en deze apps blijven gewoon werken.

Doze zorgt er tevens voor dat er in de standby-modus geen scans naar wifi-netwerken worden uitgevoerd, en dat synchronisaties van apps worden samengevoegd om het toestel minder vaak wakker te maken. Hierdoor krijgt de gebruiker minder te maken met wakelocks, wat het energieverbruik van Android in de standby-modus drastisch moet verbeteren. Ontwikkelaars kunnen de optimalisaties van Doze doorvoeren in hun apps, zodat hun software ook energiezuiniger gaat werken.

Laatste nieuws over Android M

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu