Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Draadloos opladen: de technologie achter de Qi-standaard uitgelegd

Redactie
7 oktober 2014, 19:12
3 min leestijd
Draadloos opladen: de technologie achter de Qi-standaard uitgelegd
draadloos opladen

Veel high-end Android-smartphones worden uitgerust met de Qi-technologie, waardoor apparaten draadloos kunnen worden opgeladen. Deze technologie wordt steeds bekender en populairder. In de Verenigde Staten worden koffie- en fastfoodketens zelfs helemaal uitgerust met tafels die één grote Qi-oplader zijn. Maar hoe werkt het precies en wat heb je er precies aan?

Lees verder na de advertentie.

Draadloos opladen: de voordelen

Draadloos opladen betekent dat er tussen het apparaat en de oplader geen verbinding met een draad wordt gemaakt. De oplader moet veelal nog wel met een kabel aan het netstroom worden verbonden: er moet immers wel stroom worden aangeleverd. Je hebt vast en zeker wel eens met draadloos opladen te maken gehad. Onder andere de elektronische tandenborstels van Oral-B gebruiken deze vorm van opladen.

LG_WCP-300_Qi_wireless_charger

Als gebruiker biedt draadloos opladen enkele hele fijne voordelen ten opzichte van het opladen met draad. Om te beginnen zijn de verbindingspunten niet kwetsbaar voor corrosie. Zo heeft ondergetekende wel eens zijn smartphone met een kabel opgeladen waarvan de connector vochtig was. Dit zorgde ervoor dat de connector in mijn smartphone kapot ging. Een ander belangrijk voordeel is de duurzaamheid van het opladen. Bij het opladen met een draad zorgt het dagelijks verbinden ervoor dat de connector van de smartphone of kabel kapot kan gaan. De connector van de smartphone is daarom ook één van de zwakste plekken van een toestel.

Daarnaast is draadloos opladen vooral erg gemakkelijk. Je plaatst je smartphone of tablet op een zogeheten dock en het toestel begint automatisch met opladen. Als je zo’n dock op je bureau hebt staan, merk je dat je veel vaker je smartphone oplaadt omdat je niet constant het kabeltje erin of eruit hoeft te halen – bijvoorbeeld als je wordt gebeld.

Wat is de Qi-oplaadstandaard en hoe werkt het?

Wireless-Inductive-Charger

Draadloos opladen komt in de techwereld met name voor via de Qi-standaard (je spreekt uit ‘chi’). Deze standaard voor draadloos opladen wordt door alle grote fabrikanten gebruikt, zoals Samsung, HTC en LG. De Qi-oplaadstandaard maakt gebruik van inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewerkt met magnetisme. Het dock van de Qi-oplader bevat een spoel die een elektromagnetisch veld uitstraalt. Het apparaat dat over Qi-technologie beschikt heeft eenzelfde spoel die het elektromagnetisch veld absorbeert en vervolgens de accu met energie vult. Bij de huidige Qi-opladers kun je het apparaat binnen een straal van 5 millimeter van het dock houden om het apparaat op te laden.

Bij de nieuwe Qi-technologie, genaamd Qi 1.2, is het mogelijk om apparaat op te laden door ze binnen vier centimeter van het dock te plaatsen. Qi 1.2 maakt gebruik van magnetische resonantie, waarbij het dock en de ontvanger op eenzelfde frequentie opereren. Hierdoor is het mogelijk om meer afstand tussen het dock en het op te laden apparaat te creëren. Daarnaast is het bij Qi 1.2 mogelijk om meerdere apparaten met één dock op te laden. Zo kun je meerdere smartphones en tablets opladen door de apparaten in de buurt van een Qi 1.2-dock te plaatsen. De eerste Qi 1.2-opladers worden begin 2015 verwacht.

Wat biedt de toekomst?

Draadloos opladen gaat alleen maar groter worden, maar het zal voorlopig nog niet de usb-kabel vervangen. De usb-kabel heeft namelijk als voordeel dat je bestanden van je telefoon naar de pc kan overzetten en vice versa. Daarmee zullen smartphones en tablets zeer waarschijnlijk zowel een usb-ingang als spoel voor Qi-opladen krijgen.

Met de Qi-standaard wordt het wel mogelijk om op veel plekken draadlozeoplaadpunten te maken. Zo expertimenteert Starbucks al met tafels waarin Qi-opladers zijn geïntegreerd en worden meubels als bureaus en bijzettafels vaker voorzien van een geïntegreerde Qi-oplader. Met Qi 1.2, dat apparaten ook sneller oplaadt dan de vorige Qi-standaarden, is het niet meer noodzakelijk om per apparaat een aparte oplader te hebben. Dit zal de ontwikkeling voor de draadlozeoplaadpunten alleen maar stimuleren, waardoor de zogeheten oplaadpalen met usb-kabels langzaam worden vervangen door grote tafels waar je jouw smartphone of tablet alleen maar op hoeft te plaatsen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu