Canonical brengt preview-versie dualboot Ubuntu en Android uit

Redactie
24 december 2013, 7:53
1 min leestijd
Canonical brengt preview-versie dualboot Ubuntu en Android uit
dualboot Ubuntu en Android

Canonical, de ontwikkelaar van Ubuntu, heeft een preview-versie van een dualboot Ubuntu en Android uitgebracht. Door de dualboot wordt het mogelijk om op één toestel beide besturingssystemen te draaien. Hoewel de installatieprocedure zeker niet voor iedereen gemakkelijk zal zijn, kun je na de installatie middels een app wisselen tussen beide mobiele besturingsssytemen.

De dualboot Ubuntu en Android is vooralsnog alleen als developer preview beschikbaar, wat wil zeggen dat alleen ervaren enthousiastelingen of ontwikkelaars de software behoren te installeren.

Lees verder na de advertentie.

dualboot Ubuntu en Android

https://www.androidplanet.nl/83132/dualboot-ubuntu-en-android/

Het mobiele besturingssysteem van Ubuntu staat nog in de kinderschoenen. Canonical kondigde begin dit jaar Ubuntu Touch aan, de mobiele software die voornamelijk draait om gestures. Elke rand van het scherm heeft een andere functie en gebruikers kunnen die functies oproepen door vanaf een bepaalde rand over het scherm te vegen.

Zo heb je middels een swipe van links naar rechts toegang tot de apps die je het meest gebruikt. De meeste apps zijn vooralsnog opgeleukte websites, waardoor veel apps een beetje traag kunnen aanvoelen. Daarbij voelt Ubuntu Touch nog niet zo stabiel aan om als dagelijks mobiel besturingssysteem te gebruiken.

Maar wat heb je nodig voor de installatie? Een Nexus 4 (of elk ander Nexus-toestel), Android 4.2 (of hoger), 2,7GB aan vrije opslagruimte, ADB-tools, USB-debugging op je toestel en een geünlockte bootloader. Als je niet precies weet wat dergelijke benamingen betekenen: installeer de preview-versie dan vooral niet.

Ben je wel bekend met ADB-commando’s en aanverwanten? De handleiding is niet al te lang en moeilijk. hier kan ‘ie worden gevolgd.

Eén nadeel: om terug te keren naar stock Android moet je het gehele toestel wipen, inclusief je data. Ook is er een oudere radio nodig als je wilt dat de Ubuntu-software in staat is om telefoongesprekken te voeren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's