De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Dure roamingkosten vanaf medio 2017 afgeschaft

Gijs Ettes
27 oktober 2015, 14:50
2 min leestijd

Vanaf 15 juni 2017 mogen providers geen extra kosten meer rekenen voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland. Het Europees Parlement heeft regelgeving aangenomen die een einde maakt aan roamingkosten.

Lees verder na de advertentie.

Eindelijk een einde aan roamingkosten

Alle Europeanen moeten vanaf juni 2017 overal in Europa kunnen internetten, bellen en sms’en zoals thuis. Het Europees Parlement heeft regelgeving aangenomen die een einde maakt aan de roamingkosten, zodat gebruik afgaat van de bundel en geen dure buitenbundelkosten meer betaald hoeven te worden voor smartphonegebruik in het buitenland. Nu vallen de kosten van  het gebruik van je smartphone in het buitenland nog buiten de bundel.

In de nieuwe regelgeving is wel een uitzondering gemaakt voor providers met veel roamende buitenlanders op hun netwerk. Zij mogen toestemming vragen voor het rekenen van  een kleine heffing om de kosten te dekken, al is het maken van winst maken niet toegestaan. Eind volgend jaar komt de Europese Commissie ook  met een fair use policy die rekening houdt met dataverbruik, prijzen, de risico’s van concurrentievervalsing en hoeveel Europeanen reizen. Het is echter niet bekend wat de policy precies inhoudt.

Netneutraliteit in  Nederland wordt zwakker

Het Europees Parlement nam vandaag ook een vorm van netneutraliteit aan die stukken zwakker is dan die momenteel in Nederland geldt. De nieuwe regels, die op  30 april 2016 in werking treden, geven internetproviders de mogelijkheid om in sommige gevallen bepaalde ‘gespecialiseerde’ diensten voorrang te geven. Daarbij kan gedacht worden aan internettelevisie of diensten die bijvoorbeeld essentieel zijn  voor de overheid of  gezondheidszorg.

Daarnaast maken de regels het mogelijk voor providers om bijvoorbeeld versleuteld of peer-to-peer dataverkeer te vertragen of op gezette tijden bepaalde diensten voor te trekken. Dat is in Nederland op dit moment niet toegestaan; alle soorten data worden op dezelfde manier behandeld. De Europese regels zijn ook vager, aangezien onduidelijk is wat providers mogen verstaan onder gespecialiseerde diensten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu