Esim, of e-sim, is de opvolger van de fysieke simkaart die nu in je smartphone zit. Het aantal apparaten met e-sim-ondersteuning groeit, net als de landen waar je e-sim kan gebruiken. Android Planet onderzoekt hoe providers en smartphonemerken denken over e-sim in Nederland.
Lees verder na de advertentie.
Wat is esim?
Je kan esim zien als de nieuwste generatie simkaart, alleen is het geen fysiek kaartje. E-sim is een veel kleinere chip die ingebouwd is in je smartphone, en dus eigenlijk een virtuele sim. Heb je een nieuw toestel gekocht of wissel je van provider, dan hoef je geen simkaart over te zetten. Je geeft gewoon aan wat je provider en mobiele nummer is, waarna de e-sim-chip automatisch de benodigde data downloadt van een beveiligde server. Daarna kun je direct aan de slag.
Lees ook: dit moet je weten over e-sim
Andere voordelen van e-sim zijn de ondersteuning voor meerdere abonnementen (wat de dualsim-smartphone overbodig maakt) en de verbeterde beveiliging, omdat een e-sim niet gestolen kan worden en gebonden is aan jouw smartphone. Kortom: genoeg redenen om uit te kijken naar e-sim.
Providers gaan e-sim in Nederland nog niet ondersteunen
De drie grote providers (KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile) bieden op dit moment geen e-sim-ondersteuning aan. Voor kleinere operators als Ben, Simpel en Hollandsnieuwe geldt hetzelfde, want die zijn eigendom van de drie grote namen. Van Telfort hoef je helemaal geen e-sim-ondersteuning te verwachten, want deze provider gaat binnenkort verder onder de KPN-merknaam. Tele2 is recent gefuseerd met T-Mobile, dus die valt ook af.
VodafoneZiggo biedt in diverse Europese landen, waaronder Duitsland, e-sim-abonnementen aan. De Engelse tak van Vodafone ondersteunt ook e-sim, onder andere voor de Apple Watch. Een woordvoerder van VodafoneZiggo kan niets vertellen over eventuele e-sim-ondersteuning in Nederland. “We volgen de (hybride) e-sim-ontwikkeling met interesse” is het enige dat de provider kwijt wil.
KPN en T-Mobile hebben ondanks herhaaldelijke verzoeken van Android Planet niet gereageerd op de vraag of ze e-sim gaan ondersteunen. In september 2018 lieten de providers aan NU.nl weten dat ze voorlopig geen concrete plannen hebben om e-sim-ondersteuning aan te bieden. T-Mobile noemde de markt voor e-sim vooralsnog te klein om ermee aan de slag te gaan.
Smartphonefabrikanten doen vaag over e-sim
Wie op zoek is naar een smartphone met e-sim-ondersteuning, heeft weinig te kiezen. Er is welgeteld één fabrikant die Android-toestellen met e-sim uitbrengt, en dat is Google. De Pixel 2 (XL) en Pixel 3 (XL) zijn e-sim-compatibel, maar worden niet officieel in Nederland verkocht. De e-sim-smartphones die je hier wél kan kopen, zijn de iPhone XS, XS Max en XR.
Android Planet vroeg bekende smartphonemerken hoe zij denken over e-sim, en of ze plannen hebben om e-sim-toestellen op de markt te brengen. Om met de deur in huis te vallen: vermoedelijk komen er dit jaar weinig tot geen smartphones met e-sim in Nederland uit.

LG laat weten dat het de ontwikkeling van e-sim in de gaten houdt, maar dat het dit jaar geen smartphones met e-sim-ondersteuning uitbrengt. Volgens de fabrikant is ‘de vraag nog niet groot genoeg om over te gaan op actieve implementatie van de technologie.’ Als de vraag naar e-sim toeneemt, krijgen toekomstige LG-telefoons ‘zo nodig’ wel e-sim-compatibiliteit.
Samsung verkoopt de Galaxy Watch met e-sim-ondersteuning en noemt de techniek ideaal voor wearables. Het bedrijf zegt ‘altijd nieuwe mogelijkheden voor technologische ontwikkelingen, waaronder e-sim, te bekijken.’ Een woordvoerder kan desgevraagd geen antwoord geven op de vraag of Samsung plannen heeft om smartphones met e-sim-ondersteuning uit te brengen. Hoewel er momenteel geen aanwijzingen zijn dat het bedrijf werkt aan dergelijke toestellen, sluit de reactie de mogelijkheid niet uit.
De Nederlandse tak van Sony weet op dit moment niet of er e-sim-smartphones aankomen. “Er is geen informatie over bekend hier”, vertelt een zegsman. Een woordvoerder van HTC laat weten geen commentaar te hebben op de vragen van Android Planet. OnePlus wil eveneens geen reactie geven.
Sony lijkt dus niet aan e-sim-toestellen te werken, maar bij HTC en OnePlus is dat lastig te bepalen. Als de fabrikanten plannen hebben met e-sim-smartphones, is het aannemelijk dat ze dit niet willen verklappen. Het kan natuurlijk ook dat ze geen plannen hebben met e-sim en dat liever voor zich houden.
Huawei en Oppo zijn enthousiaster
Huawei wil wĂ©l iets kwijt over het nut van e-sim, bijvoorbeeld dat het vorig jaar de Watch 2 met e-sim-ondersteuning heeft uitbracht. Een woordvoerder verklaart verder: “We zien toegevoegde waarde in een gestandaardiseerde benadering van eSIM binnen de branche, ten gunste van de gebruiker, de operator en ook voor de device fabrikant, zoals Huawei.” Of dat betekent dat er een Huawei-smartphone met e-sim uitkomt, is niet duidelijk. De fabrikant zegt dat het blijft samenwerken met partners op het gebied van e-sim.
Oppo ondersteunt geen e-sim, maar wil daar verandering in brengen als de vraag naar e-sim toeneemt. “Als we zien dat klanten in Nederland e-sim als een kernbehoefte beschouwen, dan is het onze missie om deze functie in onze telefoons te implementeren.” Mogelijk verschijnen er in de toekomst dus Oppo-toestellen met e-sim-compatibiliteit.
2019 lijkt niet het jaar van e-sim in Nederland te worden. Vind jij dat jammer? Discussieer mee in de reacties onder dit artikel!
Sim only prijzen vergelijken
Sim only vergelijken kan gemakkelijk en eenvoudig door gebruik te maken van onze eigen onafhankelijke sim only abonnementen prijsvergelijker. Het maakt daarbij niet uit of je op zoek bent naar een sim only abonnement met simkaart, of dat je de voorkeur voor een esim only abonnement hebt.
Je kunt o.a. filteren op sim only onbeperkt internet, onbeperkt bellen, looptijd en provider(s).