Ed Achterberg, Telecompaper: ‘Bellen wordt bijzaak’ [Android Experience]

Redactie
24 maart 2010, 20:07
2 min leestijd
Ed Achterberg, Telecompaper: ‘Bellen wordt bijzaak’ [Android Experience]
android experience ed achterberg

Ed Achterberg van Telecompaper schetste tijdens zijn presentatie op Android Experience het mobiele landschap. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor groei. De abonnementen zijn beschikbaar, we hebben de bandbreedte en de toestellen zijn er ook. Volgens cijfers van GfK is er een enorme groei in e verkoop van smartphones. Tegenwoordig is één op de drie verkochte toestellen een smartphone. De mannen lopen daarbij voorop: 25% van de mannen heeft een smartphone en maar 12% van de vrouwen (overigens vroeg Ed zich af of de definitie van smartphone nog wel passend is). Er zijn ook grote regionale verschillen: in Groningen vind je de minste smartphones, het meeste gebruik concentreert zich in de randstad.

Kijk je naar leeftijden, dan bevindt de grootste groep (26%) zich in de leeftijdsklasse 19 tot 29. Toch kan het ook lonen om een applicatie voor ouderen te maken, want ook al vormen ze de kleinste groep (10%), je kunt het ook zo zien: één op de tien smartphonegebruikers is een oudere en dus interessant voor jouw ‘ouderen-app’. Het publiek kreeg nog meer cijfers voorgeschoteld: de gemiddelde besteding van een gewone telefoongebruiker ligt op 22 euro per maand, bij smartphonegebruikers is dat 22 euro per maand. Het gebruik van diensten op smartphones verandert: het aantal videodownloads is de afgelopen tijd met 313% gegroeid, terwijl het gebruik van MMSS met 22% is gedaald. Instant messaging op smartphones neemt juist sterk toe (62%). Diensten die we vroeger gebruikten op de pc thuis, doen we nu op de smartphone. De pc thuis wordt een ander soort apparaat. Communiceren en consumeren van media doen we vooral op de smartphone, bellen wordt bij zaak. De pc thuis wordt steeds meer een veredelde typemachine.

Lees verder na de advertentie.

Waar letten mensen op bij het kopen van een mobiele telefoon? Volgens Ed zijn speciale aanbiedingen (29%) en abonnementskosten (30%) de belangrijkste factoren. Merk toestel komt met 25% op de derde plaats. Een van de redenen voor consumenten om voor Android te kiezen, is het open karakter. Maar de consument maakt dat eigenlijk niet uit. Hij heeft de keuze uit een gesloten systeem (censuur, één fabrikant, één interface, maar wel garantie voor kwaliteit) of een open systeem (dit is de trend, maar biedt geen garantie voor kwaliteit).

De uitdaging van Android is iets te doen aan de perceptie. Android moet zorgen dat je altijd alle apps kunt gebruiken. Bij nieuwe Android-firmware moeten fabrikanten als Sony Ericsson zorgen dat ze die nieuwe versies óók beschikbaar hebben. Anders gaan mensen boos de klantenservice bellen.

Het percentage smartphones zal volgens Ed sterk groeien. Eind 2011 zal het percentage op 30 procent liggen, maar in één tot anderhalf jaar kan het best zijn dat bijna de helft ven de mensen een smartphone koopt. Een gesloten platform blijkt momenteel het beste te werken, omdat je weet wat je krijgt. Wie er wint, bepaalt uiteindelijk de consument.

Foto: © Daphne Channa Horn

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's