De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Succesvol op Kickstarter: eelo is Android zonder Google

Erwin Vogelaar
7 januari 2018, 18:57
2 min leestijd
Succesvol op Kickstarter: eelo is Android zonder Google

Kun jij je Android zonder Google voorstellen? Kickstarter-project eelo doet een poging en de maker heeft zijn streefbedrag al ruim binnen.

Lees verder na de advertentie.

eelo: Android zonder Google

Is het mogelijk om Android te gebruiken zonder Google informatie over jezelf te geven? De maker van het Kickstarter-project eelo denkt de oplossing te hebben. Op de pagina voor het project schrijft Gaël Duval niet blij te zijn met Google en soortgelijke bedrijven: “Ze zijn te groot geworden en tracken ons door een hoop informatie te verzamelen over wat we doen. Ze willen zoveel mogelijk weten om advertenties te verkopen. Net als miljoenen anderen ben ik een product van Google geworden.”

Duval wil zijn privacy terug en dat valt niet mee. Hij zegt geen stock-Android te willen gebruiken, omdat Google daar overal te vinden is en de standaard interface hem niet bevalt. In de basis werkt eelo daarom op LineageOS, maar met een nieuwe interface en andere standaard apps. Duval wil diensten aanbieden als alternatief voor Google, namelijk cloudopslag, een zoekmachine en een manier om opgeslagen instellingen weer terug te zetten. Tevens wil Duval voor drie jaar aan updates bieden.

Het project heet eelo, omdat volgens Duval alen (eels) kleine vissen zijn die zich kunnen verstoppen in de zee. “Dat is perfect voor mijn queeste voor meer privacy”. Winst is niet het belangrijkste doel, schrijft Duval. Hij zegt het project voor het publiek belang te maken.

Er is in ieder geval voldoende interesse. Duval en zijn team vragen om 25.000 euro en op het moment van schrijven is er al meer dan 60.000 euro ingelegd door 877 mensen en er zijn nog dertien dagen te gaan. Toch droomt het team al van hogere bedragen. Weten ze namelijk twee miljoen euro op te halen, dan komen ze met een eigen eelo-smartphone en een eigen spraakassistent. Of het ooit zover komt is twijfelachtig, maar aan de dromen zal het niet liggen.

LineageOS installeren

Kun je niet wachten op eelo? Dan kun je nu ook alvast LineageOS downloaden en installeren. Wij vertellen hoe je LineageOS installeert op je smartphone.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu