Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Een eerste indruk van Android 4.1 Jelly Bean (met screenshots)

Redactie
28 juni 2012, 12:22
7 min leestijd
Een eerste indruk van Android 4.1 Jelly Bean (met screenshots)

Omdat de over-the-air (OTA) update van Jelly Bean voor de Samsung Galaxy Nexus al op de Google I/O 2012 is verspreid, is het mogelijk om Android 4.1 ook op onze Nexus te draaien. Android 4.1 voelt sneller aan dan Ice Cream Sandwich en ziet er over het algemeen meer gepolijst uit. Maar wat voor veranderingen brengt Jelly Bean nog meer?

Lees verder na de advertentie.

Lockscreen, zoekbalk en schermknoppen
Het lockscreen ziet er voor het grootste gedeelte hetzelfde uit. In de ring met keuze-mogelijkheden zit nu aan de bovenkant het logo van Google, waarmee je snel Google Now of Google Zoeken opent. Ook de animatie van je vinger op het lockscreen is aangepast: deze bestaat uit bolletjes in plaats van het bekende rondje. De schermknoppen worden in Android 4.1 grijs in plaats van het Ice Cream Sandwich-blauw als je ze aanraakt. Dit geeft de telefoon een iets chiquer uiterlijk. Als je twee seconden op de homeknop drukt, krijg je een snelle functie om Google Now te openen. Dit gaat samen met de nieuwe swipe van onder naar boven-manier waarmee je Google Now opent. Ook de zoekbalk is aangepast, zoals we al eerder in de screenshot van de Google I/O 2012-app zagen.

Project Butter
Om te beginnen: ik heb nooit problemen gehad met de snelheid van de Galaxy Nexus. Ik draaide custom roms en kernels, die de prestaties wel degelijk verbeteren. Maar Jelly Bean werkt out-of-the-box al fantastisch. Het is snel, soepel en ik heb geen één keer last van een lag gehad. Ook de app-drawer is aangepast, waar de Galaxy Nexus soms nog wel bij de widgets kon haperen. Dit heeft Google mede opgelost door Project Butter, maar tevens zijn de widget-iconen ook aangepast in vaste blokvormen. Dit zou een positief effect op de snelheid van de app-drawer kunnen hebben. De voordelen van Project Butter, waar de animaties een stuk vloeiender moeten lopen dan bij Ice Cream Sandwich, merk je vooral tijdens het snel openen en sluiten van de app-drawer. Bij Android 4.0 werden hierbij lags zichtbaar, bij Jelly Bean is dit niet te merken.

Camera
De camera-applicatie slaat op een nieuwe manier foto’s op. Als je een foto maakt, wordt deze met een mooie animatie naar de zijkant geschoven. Je kunt dan weer naar links swipen om de foto te bekijken, terwijl het huidige beeld van de camera nog gewoon zichtbaar blijft. Dit gaat allemaal zonder enige hapering. Het is ook mogelijk om als je een preview bekijkt, te pinchen. Hierdoor krijg je een fotorol te zien met je meest recente foto’s, die je naar boven of beneden kunt swipen om te verwijderen. Dit gaat een stuk sneller dan Ice Cream Sandwich, waar je eerst naar de fotogalerij-app moest om daar meerdere foto’s te verwijderen. Als je voortaan op het laatst genomen foto-icoontje drukt, word je niet meer naar de fotogalerij doorverwezen. Een enorm verbetering.

Notificaties
De notificatiebalk is mooier en handiger geworden. Je ziet dat het lettertype is aangepast en je hebt voortaan twee icoontjes: met de linker ga je naar de instellingen, met de rechter wis je alle notificaties. Bij sms’jes en nieuwe Gmail-berichten kun je direct zien wat het bericht inhoudt en als je een gemiste oproep hebt, kun je vanuit de notificatiebalk degene terugbellen. Een andere verandering is dat de notificaties groter zijn geworden en door het lettertype volwassener overkomen. Daarnaast merkte ik dat als je een screenshot neemt, je de foto in de noficatiebalk in een groter formaat kunt bekijken. Dit zal een belangrijk aspect voor app-ontwikkelaars gaan worden, die veel meer met notificaties kunnen ondernemen. De notiticatiebalk in Jelly Bean is dus niet meer om alleen op de hoogte gehouden te worden: het wordt het belangrijkste onderdeel van Android 4.1.

Instellingen, accounts en de Google Play Store
De instellingen van Jelly Bean zijn vrijwel compleet hetzelfde gebleven. Het enige dat is veranderd, zijn de accounts. Zo heb je in het instellingen-overzicht een duidelijk beeld van welke accounts je synchroniseert. Je Google-account wordt voortaan onderverdeeld in je Gmail-account (met Gmail, contacten, agenda, browser, Currents en Picasa) en Maps en Latitude, Zoeken, Locatie en Google+. Deze onderdelen worden voortaan ook aan je Google-account gekoppeld, waar je bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis van je desktop met je smartphone kunt synchroniseren. Een klein detail dat mij opviel bij de Google Play Store is dat je snel het icoon van de app te zien krijgt waar je naar zoekt, om zo direct naar de app te gaan.

Google Now
De grote nieuwe feature in Jelly Bean is Google Now. Google Now zit bij Google Zoeken ingebouwd en geeft je slimme kaarten: op basis van je locatie, zoekgeschiedenis en kalender zoekt de app precies uit wat je wilt. In de Amerikaanse versie van Jelly Bean kan Google Now aangeven wanneer je vliegtuig vertrekt, wat je favoriete voetbalteam heeft gespeeld en wanneer de volgende bus komt. In Nederland zijn de functies van Google Now erg beperkt. De kaarten als Openbaar Vervoer, Vluchten en Sport werken nog niet echt in Nederland en de enige kaarten die ik aan de praat krijg zijn Weer en Volgende Afspraak. Deze kaarten kun je verwijderen door ze naar de zijkant te swipen. Tot nu toe ziet het er nog uit als een leuke gimmick. Ik moet wel zeggen: het ziet er prachtig uit.

Google Zoeken
Google Zoeken heeft ook een nieuw uiterlijk gekregen en werkt wel bijna dubbel zo snel als de Google Zoeken van Ice Cream Sandwich. De spraakherkenningsapp werkt goed en herkent veel woorden en kan ook offline worden gebruikt mits je de Nederlandse taal downloadt. Het is mij nog niet gelukt om dit soort mooie blokjes als antwoord op mijn vraag te krijgen. Dat zal dus (vooralsnog) een exclusieve Engelse functie zijn. Maar Google Zoeken werkt in Jelly Bean zó goed, dat ik die vervelende vaste zoekbalk op het homescreen niet eens meer zo erg ga vinden.

Navigatie en Google+
De navigatie-app en Google+ hebben beide ook een nieuw uiterlijk gekregen. De navigatie-app bevat drie tabbladen met favoriete locaties, snelkoppelingen en contacten. In de bovenste balk kun je naar andere Google Maps-functies gaan, het vervoerstype wijzigen en de instellingen bereiken. De Google+ app is vreemd genoeg ook geüpdatet. Hoewel Google net een compleet nieuwe Google+ app heeft uitgebracht, is deze in Jelly Bean weer veranderd. Het uiterlijk is rustiger en strakker geworden en de app beschikt over een nieuw navigatie-menu, dat doet denken aan de nieuwe YouTube-app.

Widgets plaatsen
Als je in Jelly Bean een widget op een scherm wilt plaatsen, gaan app-iconen automatisch aan de kant. En dat vind ik fantastisch. Ik heb mij vaak genoeg geërgerd aan het plaatsen van widgets bij Ice Cream Sandwich omdat één icoontje net iets te veel ruimte innam. In Android 4.1 kun je zonder zorgen widgets plaatsen en de widget wordt zelfs automatisch kleiner gemaakt als er te weinig plek is.

Chrome?
De standaard browser is nog steeds de stock Androidbrowser. Chrome voor Android staat niet standaard op Jelly Bean geïnstalleerd. Waarschijnlijk is de Nexus 7 het eerste Android-toestel dat Chrome als de standaard browser heeft. Dit is natuurlijk geen probleem, want je kunt Chrome voor Android gewoon in de Google Play Store downloaden.

Netwerkverbinding en Wi-Fi
Tijdens de eerste paar uur met Jelly Bean merkte ik wel op dat mijn netwerkverbinding een stuk minder is ten opzichte van de Galaxy Nexus met Ice Cream Sandwich of de Galaxy S III en HTC One X. Als ik de telefoon in mijn hand vasthoudt, verlies ik vrijwel het signaal tot nul streepjes. Mijn locatie is sowieso niet geweldig voor de antenne, maar normaal gesproken had ik één tot twee streepjes. In de buitenlucht heb ik overigens gewoon vol HSDPA-bereik. Het Wi-Fi-signaal is erg sterk en werkt naar behoren.

Totale eerste indruk
Jelly Bean is precies wat ik had gedacht: schaven aan Ice Cream Sandwich. Met Android 4.0 zette Google een enorme grote stap voorwaarts, want voor het eerst was Android echt gebruiksvriendelijk te noemen. Jelly Bean neemt een aantal ergernissen van Ice Cream Sandwich weg en brengt snelheid en een paar nieuwe, leuke features. De teleurstelling is Google Now, dat in Nederland gewoon nog weinig tot geen functionaliteit heeft. Ook zou ik graag de mooie zoekresultaten van Google Zoeken in het Nederlands willen zien, maar dit is een kwestie van geduld hebben. Om kort te zeggen: mijn Galaxy S III ligt alweer aan de kant. De Galaxy Nexus is door dit soort updates nog steeds heel gaaf om te hebben.

Wil je ook Jelly Bean uitproberen? Dat kan! Zie onze blogpost over de OTA-update van Jelly Bean. Deze kun je op je Galaxy Nexus installeren als je geroot bent en ClockworkMod Recovery hebt. Let wel: het flashen van custom firmware is nooit zonder risico`s. AndroidPlanet is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan je toestel.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu