De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Een lofzang (met kanttekening) voor… Google Foto’s

Redactie
29 oktober 2015, 20:55
5 min leestijd
Een lofzang (met kanttekening) voor… Google Foto’s

Na fotodiensten Picasa en Google+ Foto’s introduceerde Google in mei 2015 een volledig nieuwe fotodienst, Google Foto’s. Nog geen halfjaar later blijkt de dienst al meer dan 100 miljoen actieve gebruikers te hebben  aangetrokken. En dat is goed nieuws.

Lees verder na de advertentie.

Een lofzang voor Google Foto’s

Goed nieuws voor Google én voor de gebruikers van Google Foto’s. De dienst  is namelijk niet zomaar een gratis, digitaal fotoalbum (voor Android, iOS en web) waarin je al je foto’s kunt opslaan. De kracht van de app ligt in zijn intelligente zoekmachine, die al doende leert en steeds slimmer wordt. Daarbij ben ik fan van de Assistent-functie van de app,  die enkele leuke extra’s biedt.

Opslaan in de cloud

Laten we beginnen bij het begin. Google Foto’s is gratis te gebruiken. Dat wil zeggen, als je video’s niet groter dan 1080 pixels en foto’s niet groter dan 16 megapixel uploadt. Met deze bestanden mag je, inclusief je bestanden op je Google Drive en Gmail, maar liefst 30GB aan online opslagruimte vullen. De dienst comprimeert automatisch video’s en foto’s boven de toegestane grootte naar het  juiste bestandsformaat, maar behoudt daarbij wel de kwaliteit van het bestand. Natuurlijk verwacht Google,  net zoals bij Google Drive en Gmail, wel een tegenprestatie voor het  gratis gebruik van de dienst. Hier kom ik later op terug.

Google Foto’s is erg eenvoudig in gebruik. Zo sorteert de app je fotoweergave op dag, maand en jaar waar je met behulp van multitouch heel makkelijk tussen switcht. Ook meerdere foto’s selecteren is een fluitje van een cent. Je drukt wat langer op de eerste foto van de selectie en sleept vervolgens met je vinger naar boven of beneden. Alle foto’s die je onderweg tegenkomt worden zo meegenomen, zonder dat je er specifiek overheen hoeft te gaan.

Handige fotoweergave en snelle  selectie met multitouch

Dit maakt meteen een klein minpunt  van de app goed; alle foto’s worden namelijk op een grote hoop gegooid.  Apparaatmappen worden wel herkend, maar niet meegenomen in de weergave van de foto’s. Bovendien helpt Google Foto’s juist bij het vrijmaken van ruimte op je telefoon door de foto’s en dus de apparaatmappen van het toestel zelf te verwijderen, waardoor deze oorspronkelijke indeling verloren gaat.

Intelligent herkenningssysteem

Dan nu het slimme gedeelte van Google Foto’s. Google heeft het fotoalbum namelijk voorzien van een intelligent (gezichts)herkenningsysteem, dat constant bijleert als je de fotodienst blijft gebruiken. Zoals bij veel van Googles diensten kunnen we in Nederland en België niet ten volle gebruikmaken van de feature, maar wat we wel kunnen gebruiken ziet er veel belovend uit.

Google heeft een algoritme ontwikkeld waarbij de zoekfunctie van Google Foto’s mensen, plaatsen en objecten herkent, zonder dat jij de foto’s van tags hoeft te voorzien. Het herkennen van specifieke mensen en plaatsen lukt nog niet, maar bij mij herkent de dienst al wel zoekopdrachten als Anne, verbouwing, eten en skiën.

Hierdoor hoef je  niet al je foto’s één voor één van een eigen tag te voorzien als je wilt dat ze opduiken in je zoekopdracht. In het begin werkt  de zoekmachine niet optimaal, maar hoe meer foto’s jij en andere mensen uploaden en hoe vaker gebruikgemaakt wordt van het systeem des te meer elementen  worden herkend. Wil je nog specifieker zoeken, dan kun je natuurlijk nog steeds de foto’s voorzien van een eigen tag.

Assistent

lofzang google foto's

Hoewel in de zoekfunctie plaatsen nog niet herkend worden, komen deze wel terug in de Assistent, misschien nog wel de tofste feature van Googles fotodienst. Na een weekendje Oktoberfest in Keulen vroeg  de Assistent heel handig of ik de foto’s hiervan wilde opslaan in ‘Weekend in Keulen’. Echt fan werd ik na een heel geslaagd vrijgezellenfeest een paar weken geleden. De app  had een film samengesteld op basis van foto’s en fragmenten uit video’s die het had gecategoriseerd als een ‘dagje uit in Nijmegen’. Leuk om terug te kijken, en  heel eenvoudig op te slaan en te delen met contacten.

De functie  maakt naast albums en filmpjes ook  automatisch verhalen (hier kun je door geselecteerde  foto’s heen bladeren in een soort tijdlijnweergave), animaties (gifjes) en collages. Je kunt deze echter ook zelf samenstellen. Selecteer het gewenste  eindproduct en de bestanden  die je erin terug wilt laten komen en de app doet de rest.

Kanttekening

Ook aan goede dingen zitten echter minpunten. In deze lofzang voor Google Foto’s moet ik wel meenemen dat de app weliswaar erg fijn en gratis in gebruik is, maar dat dit niet betekent dat Google eindeloos investeert in een dienst zonder hier iets voor terug te verwachten.  Bij de  eerste toegang tot  de fotodienst accepteer je namelijk de algemene voorwaarden waardoor  Google gebruik mag maken van (een deel van) de data die jij opslaat in  Google Foto’s. Dit is echter niets nieuws. Als jij gebruikmaakt van Google Drive, Chrome of Gmail heb je ook al toestemming gegeven voor het gebruik van de data die hierin gedeeld wordt.

Gebruikmaken van Google Foto’s geeft  Google toegang tot jouw data

Google heeft natuurlijk toegang tot de data nodig om het algoritme achter de zoekmachine te kunnen optimaliseren. Verder maakt het het voor  Google gemakkelijker om advertentieruimte te verkopen. Adverteerders krijgen namelijk veel meer inzicht krijgen in jouw gewoonten, activiteiten en interesses. De zoekgigant laat  weten dat dit bij Google Foto’s inderdaad tot de mogelijkheden kan behoren, maar dat het  data die wordt verkregen uit  Google Foto’s  nog niet gebruikt voor iets anders dan het optimaliseren van de fotodienst.  Bradley Horowitz, hoofdverantwoordelijke voor  Googles fotodienst, zegt er het volgende over:

“But if I thought we could return immense value to the users based on this data I’m sure we would consider doing that. For instance, if it were possible for Google Photos to figure out that I have a Tesla, and Tesla wanted to alert me to a recall, that would be a service that we would consider offering, with appropriate controls and disclosure to the user.”

Download Google Foto’s in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu