De Samsung Galaxy S21 FE nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Een lofzang voor… snellaadfunctie Quick Charge

Gijs Ettes
24 december 2015, 10:06
3 min leestijd
Een lofzang voor… snellaadfunctie Quick Charge

Hoewel er op het gebied van accuduur mondjesmaat vooruitgang wordt geboekt, moeten veel smartphones nog dagelijks aan de oplader. Gelukkig verkort Quick Charge de tijd die je moet wachten voordat je weer met je toestel  aan de slag kunt.

Lees verder na de advertentie.

Dagelijks opladen

Ook anno 2015 is het helaas nog steeds zo dat we onze elektronische gadgets dagelijks moeten opladen. Zeker als je veel muziek en video’s streamt, tussendoor een spelletje speelt en graag fotografeert, komt bij de meeste smartphones binnen een dag het einde van de levensduur in zicht. Toestellen hebben veelal een ingebouwde bespaarfunctie, maar aangezien die de prestaties vaak negatief beïnvloedt, is dit  niet ideaal. En hoewel de hardware van mobiele apparaten krachtiger en efficiënter wordt, geldt dat niet voor de accu.  Fabrikanten maken  hun smartphones  liever zo dun mogelijk, dan dat ze deze voorzien van een dikkere accu met een hogere capaciteit.

Smartphones opladen blijft een dagelijks terugkerend ritueel

Het zal, een uitzondering daargelaten, nog wel even duren voordat het opladen van onze smartphone geen dagelijks terugkerend ritueel meer is.  Om de  pijn te verzachten, zijn er snellaadfuncties als Quick Charge bedacht.  Je vindt deze op toestellen die worden aangedreven door chips van Qualcomm, zoals de LG G4, HTC One M9 en Sony Xperia Z4 Tablet. Stuk voor stuk hebben deze apparaten  accu’s met meerdere duizenden mAh’s aan capaciteit, waardoor het met een reguliere oplader uren  zou duren om ze op te laden.

Dankzij Quick Charge laad je smartphones met een 3000 mAh-accu in ongeveer een uurtje volledig op. Met versie 2.0, die is terug te vinden in de meeste high-end telefoons van 2015, is een half uur genoeg om het accupercentage van 0 tot 60 procent te krijgen. Even tussendoor opladen is dus geen probleem meer.

Quick Charge wordt sneller

Volgend jaar verwelkomen we de eerste toestellen die zijn voorzien van Qualcomms nieuwe chips, waaronder de Snapdragon 820 en 620. Die zijn  krachtiger, efficiënter  en  beschikken over Quick Charge 3.0, een nog betere snellaadtechnologie. De winst die met Quick Charge 3.0 wordt behaald, is te danken aan INOV (Intelligent Negotiation for Optimum Voltage). Dit algoritme helpt apparaten om  preciezer  te bepalen hoeveel voltage ze moeten vragen om zo snel en efficiënt mogelijk te worden opgeladen. Conventionele opladers werken nog op een vaste spanning.

quick charge

In de praktijk moeten toestellen met Quick Charge 3.0 zo’n 38 procent sneller opladen  dan apparaten met versie 2.0. En hoewel deze versie van de snellaadtechnologie nog toekomstmuziek lijkt, is er al  een Android-toestel te vinden die erover beschikt.  De recent uitgebrachte HTC One A9 had niet alleen de primeur met Android 6.0, maar is  ook voorzien van een Snapdragon 617-chip mét Quick Charge 3.0. Veel gebruikers zullen daar helaas  weinig van merken, aangezien HTC een conventionele  adapter meelevert. Dat zagen we eerder ook bij de G4,  die vreemd genoeg ook niet met een snellader wordt geleverd. Bij smartphones van 500 of 600 euro zou je verwachten dat er niet wordt beknibbeld op een adapter van twee tientjes.

Toekomstmuziek

Terwijl ik deze lofzang schrijf zijn er meerdere fabrikanten, waaronder Qualcomm, bezig aan het ontwikkelen van technologieën die zorgen dat we nog sneller onze favoriete gadgets kunnen opladen. Huawei gaf ons onlangs een kijkje in de toekomst met  een nieuwe soort lithium-ion-accu (3000 mAh) die in slechts vijf minuten voor de helft kan worden opgeladen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en levensduur van de accu. Het Chinese bedrijf  heeft zelfs een prototype van 600 mAh, dat in twee minuten voor 68 procent opgeladen kan worden.

Helaas is het niet aannemelijk dat we deze oplaadtechnologie snel gaan terugzien in onze smartphones en tablets. De accu’s van Huawei zijn meer proofs of concept  en moeten nog  met een speciale adapter opgeladen worden. Niettemin is het goed om te zien dat de industrie bezig is met technieken om onze afhankelijkheid van opladers te verkleinen. Als nu ook nog de accu`s zelf groter en efficiënter worden, zijn we helemaal gelukkig.

Accu opladen: wat zijn de fabels, en wat zijn de feiten?

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu