Een overzicht van Android 4.2 Jelly Bean

Redactie
30 oktober 2012, 12:05
6 min leestijd
Een overzicht van Android 4.2 Jelly Bean
Nexus 4

Android 4.2 is een kleine doch fijne update van het huidige Android 4.1 Jelly Bean. De Nexus 4 heeft ondermeer Android 4.2 aan boord.

Android Planet zet alle veranderingen, vernieuwingen en verbeteringen voor je op een rijtje.

Laatste nieuws over Android 4.2

Lees verder na de advertentie.

Google Now

De slimme zoekassistent van Google krijg in Android 4.2 een grotere rol. Hoewel de meeste functies enkel nog in het Engels beschikbaar zijn, merk je dat dit de toekomst voor Android en mobiele technologie in het algmeen wordt: een hulpje die, zonder dat je het aangeeft, al weet wat jij wilt – onder andere op basis van de tijd, je locatie, interesses, zoekopdrachten en inbox. Als je dit echter niet wilt, kun je Google Now ook uitzetten. Daarnaast is Google Now ook compatibel gemaakt voor Android-tablets met een groot scherm (10 inch of groter). Als je niet kunt wachten, kun je Google Now nu ook al updaten op je Android 4.1-toestel.

Notification Power Controls

De alternatieve Android-software had het al langer, maar na vijf jaar heeft Google ook eindelijk Power Controls aan de notificatiebalk toegevoegd. Deze Power Controls zijn al eerder beschikbaar bij fabrikanten als Samsung en LG en zijn een grote favoriet van de alternatieve software-ontwikkelaar CyanogenMod. Met Power Controls kun je snel essentiële onderdelen van je smartphone beheren zonder eerst naar de instellingen te gaan. Denk aan Wi-Fi, Bluetooth, schermhelderheid, synchronisatie enzovoorts. De nieuwe Power Controls bereik je door het de notificatiebalk naar beneden te slepen en op het betreffende icoontje te drukken. Om ze sneller te bereiken, heb je ook de mogelijkheid om met twee vingers de notificatiebalk naar beneden te swipen.

Lockscreen widgets en een nieuwe klok-app

Google wil dat het lockscreen, toch één van de saaiste vensters van je smartphone, interessanter en actueler wordt. Daarom heb je in Android 4.2 de mogelijkheid om bepaalde widgets op het lockscreen te plaatsen, waarbij je de keuze hebt uit verschillende tabbladen als lockscreen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf het lockscreen naar links swipen om je Gmail-widget te weergeven. Meer informatie heeft Google op dit moment nog niet over de lockscreen widgets gegeven.

Een andere verbetering in Android 4.2 is de nieuwe klok-app, die een stuk simplistischer oogt en het Holo-design van Android waarborgt. De nieuwe klok-app heeft een ingebouwde wereldklok, stopwatch en een timer. En ja, het zijn deze kleine dingetjes die velen al een langere tijd in Android zochten.

Photo Sphere

https://www.youtube.com/watch?v=0poff-mHQ4Q&feature=player_embedded
Photo Sphere en de nieuwe camera-app zijn het (kleine) paradepaardje van Android 4.2. De camera-app is voor een groot gedeelte geüpdatet met een design waarmee je alle functies via één vinger kunt bereiken. Hierdoor houd je de smartphone met één hand vast terwijl je de instellingen selecteert en een foto schiet. Nadat je een foto hebt gemaakt, kun je   la Instagram een filter toevoegen en de foto opslaan. Photo Sphere is de verbeterde versie van de panorama-functie: je kunt met Android 4.2 echte 360 graden-foto’s maken en die op eenzelfde manier als Street View in Google Maps weergeven. Zie ook bovenstaande video, die de functie stap voor stap uitlegt. “We waren geïnspireerd door Street View van Google Maps. Photo Sphere heeft hetzelfde effect: het lijkt alsof je er daadwerkelijk bent, en je kunt op elk detail inzoomen”, aldus Google’s Hugo Barra. De Photo Sphere-foto’s kun je op Android 4.2-toestellen weergeven en via de fotogalerij van Google+. En zoals verwacht nemen die foto’s heel wat megabytes in.

Gesture Typing

Liefhebbers van Swype en andere vergelijkbare apps kunnen in hun handjes knijpen: Android 4.2 bevat standaard de mogelijkheid om in plaats van woorden te typen, de woorden te vegen – net als bij Swype, inderdaad. Als een groot liefhebber van het Vanilla Android-toetsenbord word ik hier enorm blij van, mede omdat ik de functie van Swype wel waardeer alleen draai ik liever geen extra apps op mijn toestel die ik – eigenlijk – niet nodig heb. Volgens Google is de functie helemaal opnieuw opgebouwd en kun je, net zoals Swype al die jaren beweerde, inderdaad sneller typen. Hoe goed de woordvoorspelling is, valt nog te bezien. Een hele interessante toevoeging is het echter wel.

Meerdere gebruikersaccounts voor tablets

Een tablet wordt steeds meer een familie-apparaat. Om te voorkomen dat accounts en apps door elkaar draaien, introduceert Google met Android 4.2 de ondersteuning voor meerdere gebruikersaccounts. Hierdoor kun je een account voor elk familielid aanmaken, die zijn of haar homescreens, instellingen en apps naar eigen wens kunt aanpassen. Zelfs de data van apps, zoals saves van games of de Twitter-login, worden per gebruikersaccount apart bewaard. De functie is ook handig voor kinderen, want je kunt als hoofd-account een speciaal kinder-account instellen die bijvoorbeeld niet apps in de Google Play Store kunnen downloaden. Het scheelt je mogelijk een klein vermogen van je creditcard. De ondersteuning van meerdere gebruikersaccounts is echt een unieke functie van Android 4.2 die de concurrentie op dit moment nog niet heeft.

Miracast Wireless Display ondersteuning en Daydream screensavers

Miracast is een populaire functie waarmee je via Wi-Fi het scherm van je smartphone op je televisie kunt weergeven en het wordt een industriestandaard genoemd. Dit betekent dat de komende periode veel televisie’s en smartphones hier standaard gebruik van gaan maken. Als je geen televisie hebt die Miracast ondersteunt, kun je een speciale dongle kopen om deze in de usb-poort van je televisie te stoppen. Ook Daydream screensavers is nieuw, maar een echt boeiende functie is het niet. Daydream is een screensaver voor je Android-toestel die je gemaakte foto’s op een zwarte achtergrond laat zien.

Nieuwe Gmail en betere notificaties

De Gmail van Android 4.2 is al gelekt en biedt een paar handige, nieuwe features. Je kunt onder andere e-mails wegswipen om ze te archiveren of te verwijderen (zie rechts) en inzoomen op de content van e-mails. Daarnaast worden de bijlages pas aan het einde van een mail getoond. De grotere notificaties van Android 4.1 Jelly Bean krijgen ook meer functies, waardoor je direct een actie onderneemt door op de betreffende knop te drukken.

Beschikbaarheid

Google heeft geen releasedatum van Android 4.2 gegeven, maar het is waarschijnlijk dat Google na 13 november, de dag van de release van de Nexus 4, de broncode naar Android Open Source Project uploadt. Het duurt hierna vaak niet lang voordat andere Nexus-toestellen de nieuwe Android-versie ontvangen. Naar verwachting worden de Galaxy Nexus en Nexus 7 in ieder geval van de nieuwste Android-versie voorzien. Of dit ook het geval is voor de Nexus S, is onzeker. Aangezien de Nexus S ook officieel Jelly Bean draait, zie ik geen reden waarom ook het tweede Nexus-toestel geen Android 4.2 zou kunnen draaien. Over de komst van Android 4.2 naar andere toestellen, is nog niets bekend. Dit is aan de betreffende fabrikanten die de nieuwe software voor hun eigen Android-toestellen moeten optimaliseren.

Heeft dit artikel je geholpen?
LG Nexus 4
LG Nexus 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu