De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Overzicht: dit zijn de 7 belangrijkste nieuwe Android Q-features

Thomas Haenen
14 maart 2019, 11:59
7 min leestijd
Overzicht: dit zijn de 7 belangrijkste nieuwe Android Q-features

De eerste versie van Android Q is vanaf vandaag beschikbaar voor een handjevol smartphones. Maar wat is er nou precies nieuw? We zetten de eerste Android Q-features op een rijtje voor je.

Lees verder na de advertentie.

Eerste Android Q-features: een overzicht

Een nieuwe versie van Android is eigenlijk reden voor een feestje, maar in de praktijk zitten er vooral allerlei haken en ogen aan. Zo is er nu alleen een eerste Developer Preview beschikbaar van Android Q. Je kunt nu alleen Android Q installeren op Pixel-smartphones van Google. Bovendien zit de software nog vol met bugs en vastlopers, en is het aantal nieuwe features nog beperkt.

En toch: ook in deze eerste Android Q-bèta zitten al een aantal opvallende verbeteringen en nieuwe features. Van ondersteuning voor opvouwbare smartphones tot meer aandacht voor beveiliging: we weten nu hoe Google Android in 2019 gaat aanpakken. We hebben de belangrijkste nieuwe features voor je verzameld, maar houd er dus rekening mee dat er nog veel kan veranderen in aanloop naar de release later dit jaar.

1. Google neemt je in bescherming: makkelijkere privacy en beveiliging

Veiligheid was jarenlang de achilleshiel van Android. Om de haverklap doken er gevaarlijke apps op die ongestoord alle persoonlijk gegevens van gebruikers konden stelen. Met de laatste paar Android-updates heeft Google al stappen gezet om de beveiliging op te schroeven, maar de focus lag tot nu toe vooral op het beter herkennen van gevaarlijke apps. Met Android Q verlegt Google de focus meer naar gebruikers.

→ Lees ook onze beveiligingsgids: zo bescherm je je Android-smartphone

Te vaak geven we apps namelijk nog allerlei permissies die ze eigenlijk niet zouden moeten hebben. Je kent het waarschijnlijk wel: installeer je een app voor de eerste keer, dan wordt direct gevraagd om allerlei permissies. Veel mensen tikken daar direct doorheen, maar dat is soms heel onverstandig.

Zo zijn er malware-apps die zich voordoen als een zaklamp, maar ook toegang willen tot al je contacten en je locatie. Of een game die ook al je foto’s en andere bestanden wil inzien.

Eerste Android Q-features

Android Q heeft onder andere een betere waarschuwing voor het locatiegebruik en meer opties. Open je een app voor de eerste keer, dan kun je een app toestemming geven om altijd je locatie te checken, of alleen als de app geopend is.

Dat kun je via de instellingen altijd aanpassen. Daar vind je nu ook een overzicht welke apps allemaal toegang hebben tot je foto’s, video’s en downloads en het direct aanpassen. Tot slot gaat Google apps die onnodig en zonder toestemming op de achtergrond actief zijn proberen te dwarsbomen door ze af te sluiten.

2. Slimmer, sneller deelmenu

Het deelmenu is ook een alsmaar groeiend pijnpunt voor veel Android-gebruikers. Wil je een bestand of linkje delen, dan moet je wachten tot het trage, onoverzichtelijke menu in beeld verschijnt. Google beloofde onlangs al beterschap, en het eerste resultaat is te vinden in de Android Q Beta.

Eerste Android Q-features

Zo is het vooral een stuk sneller. Druk je op de deelknop, dan verschijnt het deelmenu twee tot drie keer zo snel in beeld als met Android Pie. Ook staat er nu altijd een kopieerknop bovenaan het menu. Voorheen zat die verstopt tussen de andere opties, maar nu kun je dus direct en snel een kopie maken.

Nieuw zijn de Sharing Shortcuts. Dat is een functie die ontwikkelaars aan hun app kunnen toevoegen, waarmee gebruikers gemakkelijk naar een specifiek deel van een app kunnen delen. Wil je bijvoorbeeld dat je gekopieerde tekst gelijk in een nieuw Google Document staat, of dat je een nummer op Spotify direct naar een specifiek contact op WhatsApp stuurt, dan kan dat met Sharing Shortcuts.

3. Vernieuwde Bestanden-app

De ingebouwde bestanden-app van Android is al jaren nauwelijks vernieuwd, en blijft daardoor qua design een beetje achter. Met Android Q krijgt deze app eindelijk het Material Design-thema dat bijna alle andere Google-apps inmiddels al hebben. Dat ziet er een stuk opgeruimder en minimalistischer uit, met veel witte vlakken en slechts een klein aantal kleuren.

De app is gelijk een stuk handiger gemaakt. Zo kun je nu makkelijker sorteren op bestandstypes. Tevens kun je vanuit de Bestanden-app andere apps doorzoeken. Heb je bijvoorbeeld een document in Google Drive opgeslagen, dan kan de app je daar ook op wijzen.

4. Wifi aangepakt: betere verbindingen, slimme qr-codes

Je zou denken dat er aan wifi weinig te verbeteren valt, maar toch zet Google ook hier enkele goede stappen. Allereerst op de achtergrond: Google heeft de achterliggende netwerksoftware van Android aangepakt om wifi sneller en stabieler te laten lopen. Ook wordt in één keer de beveiliging van alle Android-smartphones met een wifi-verbinding verbeterd.

Daarnaast wordt het makkelijker om een wifi-netwerk te delen. In Android Q kun je een qr-code van je wifi-netwerk maken. Vrienden of familie die bij je langs komen en je wifi-netwerk willen gebruiken, hoeven vervolgens alleen die code te scannen om in te loggen. Dan heb jij geen gehannes met wachtwoorden, en kunnen zij snel en veilig inloggen.

5. Notificaties: slimmer op te ruimen

Je notificaties zien er met Android Q nog steeds hetzelfde uit, maar het wegvegen ervan werkt iets anders. Veeg je naar links, dan kun je een notificatie snoozen. Dan komt hij na een uurtje weer terug, zodat je er later weer mee aan de slag kunt. Veeg je naar rechts, dan verdwijnt het bericht als vanouds.

Houd je de notificatie ingedrukt, dan staan er ook enkele nieuwe opties. Je kunt kiezen of toekomstige notificaties van de app geblokkeerd worden, altijd ‘stil’ binnenkomen (zonder geluid) of op de huidige manier blijven verschijnen. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker om in te stellen dat je telefoon niet trilt bij elke WhatsApp-notificatie.

6. Betere ondersteuning voor opvouwbare smartphones

Opvouwbare smartphones beloven één van de belangrijkste trends van de komende jaren te worden, en Google bereidt zich daarop voor. In Android Q zijn er allemaal gereedschappen voor ontwikkelaars waarmee ze hun app kunnen testen op een opvouwbaar scherm. Wel zo handig, met de release van de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X in aantocht.

Eerste Android Q-features

Zo kunnen ontwikkelaars aangeven dat een app op pauze staat als een scherm dichtgeklapt zit. Ook kunnen er in Android Q twee apps horizontaal naast elkaar getoond worden. Dat werkt minder op een normaal scherm, maar op een opvouwbaar scherm met een andere beeldverhouding is dat wel zo handig.

7. Chatheads voor alle apps

Ook voegt Android Q ‘Bubbles’ toe. Dit zijn kleine iconen die op je scherm zweven en zodra je erop tikt uitklappen. Op die manier wordt multitasken makkelijker. Je kent Bubbles misschien van Facebook Messenger.

Android Q Features bubbles

Sinds 2013 verschijnen chats als icoon op je scherm, waarna je ze zelf kunt verplaatsen, openen en dichtklappen. In feite doen Bubbles hetzelfde, maar dan voor alle apps. Zo kun je bijvoorbeeld een sms-gesprek met iemand open hebben staan. Het is nog niet duidelijk of andere populaire apps, zoals WhatsApp, dit ook gaan ondersteunen.

Maar: (nog) geen dark mode

Al jaren wordt er gespeculeerd over een nachtmodus in nieuwe versies van Android. Steeds vaker brengt Google apps met spierwitte achtergronden uit, die ‘s nachts erg fel overkomen. In de broncode worden allerlei verwijzingen naar zo’n ‘dark mode’ ontdekt, maar toch haalt deze nooit de eindstreep.

Ook in Android Q is nog wat onduidelijk wat Google precies wil. Installeer je de Developer Preview nadat je op Android Pie de donkere modus ingesteld had staan, dan zijn veel apps en menu’s wel opeens van donkere achtergrond voorzien. Er is alleen geen mogelijkheid om die in Android Q zelf te activeren. Het feit dat de instellingen en bestandsmanager echter wel een donkere optie hebben, suggereert dat Google van plan is deze breder uit te rollen. Wellicht dat toekomstige Developer Previews de optie wel beschikbaar maken.

Wat is jouw favoriete Android Q-feature? Zijn er verbeteringen die we hebben gemist? Laat van je horen in de reacties! Wil je op de hoogte blijven van alle Android Q-updates, download dan ook de gratis Android Planet-app. Je ontvangt dan automatisch een notificatie bij belangrijk nieuws.

Meer over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu