Telefoons met EU-energielabel verschijnen: zo ziet het eruit

19 mei 2025, 15:02
2 min leestijd
Telefoons met EU-energielabel verschijnen: zo ziet het eruit

Nieuwe telefoon kopen? Dan zal je deze sticker zien. Waar hij voor is en wat er allemaal op staat, lees je hier.

Lees verder na de advertentie.

Telefoon energielabel duikt op bij nieuwe telefoons

Halverwege april maakte de Europese Unie bekend dat smartphonefabrikanten energielabels moeten toevoegen aan mobiele apparaten. Hoewel de officiële ingangsdatum pas 20 juni 2025 is, zien we de labels nu al opduiken in doosjes van nieuwe smartphones.

Bij het openen van het doosje van de Motorola Razr 60 Ultra, waarvan de review binnenkort verschijnt op Android Planet, werden we verrast door het energielabel. Deze zat bij het andere gebruikelijk papierwerk, zoals de quick start guide en het boekje met juridische informatie. In tegenstelling tot die documenten is het EU-energielabel een sticker.

eu smartphonelabel

Het label bevat verschillende eigenschappen van de telefoon die voor gebruikers goed zijn om te weten. Denk aan de totale stand by batterijduur van het toestel, hoe goed hij tegen stoten en vallen kan, hoe goed hij te repareren is, hoe vaak de batterij op- en ontladen kan worden en de mate van stof- en waterdichtheid.

Die verschillende categorieën bepalen de uiteindelijke energiescore, op een schaal van A tot G. Hoe zwaar iedere categorie weegt, is minder duidelijk aangegeven. De Motorola behaalt namelijk een D op het gebied van stevigheid, een B bij repareerbaarheid en heeft met IP48 niet de beste stofdichtheid. Toch heeft de smartphone een A-score bovenaan het label.

Meer over het EU-energielabel bij telefoons

De sticker verschijnt bij draadloze huistelefoons, smartphones met een mobiele- of satellietverbinding, telefoons zonder internet of apps van derden en tablets met een schermgrootte van 7 tot 17,4 inch. Uitzonderingen gelden nog voor vouwbare apparaten en telefoons die voor 20 juni 2025 zijn uitgebracht.

De meest opvallende eis is die voor het updatebeleid. De apparaten moeten minstens vijf jaar nadat de verkoop stopt nog software-updates krijgen. Google en Samsung geven sommige telefoons bijvoorbeeld zeven jaar updates. Fabrikanten met een korter updatebeleid moeten dit verlengen.

Wat vind jij van het EU-energielabel: handig om te weten of onnodig? Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina!

Lees meer over OnePlus:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu