App voor Europese Digitale Identiteit komt in 2023, ondanks forse kritiek

Michel van 't Klaphek
22 augustus 2022, 15:03
3 min leestijd
App voor Europese Digitale Identiteit komt in 2023, ondanks forse kritiek

Eén app om je in heel Europa te kunnen identificeren. Als het aan het kabinet ligt, verschijnt de eerste versie van de Europese Digitale Identiteit-app (eID) volgend jaar.

Lees verder na de advertentie.

Europese Digitale Identiteit: eerste versie app in 2023

Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris reageert hiermee op een oproep van de Europese Commissie (EC), afgelopen juni.

De EC presenteerde toen een plan om één digitale identiteit voor Europa in te voeren. Burgers moeten zich zo in heel Europa kunnen identificeren via een zogeheten wallet-app.

Zo’n smartphone-app bevat persoonlijke documenten, zoals een kopie van je paspoort of identiteitskaart, en is gekoppeld aan een uniek persoonsnummer. Dit Europese Burgerservicenummer (bsn) moet naast het Nederlandse bsn blijven bestaan.

eID Europese Digitale Identiteit

DigiD voor Europa

Van Huffelen schrijft dat de Europese Digitale Identiteit meerdere voordelen voor burgers heeft. Zij kunnen zich hiermee niet alleen makkelijker identificeren in het buitenland, maar ook bij grote bedrijven en websites inloggen.

Het moet bijvoorbeeld mogelijk worden om een hotel met je eID te reserveren of aantonen dat je meerderjarig bent bij het kopen van drank. Ook kun je met een Europese Digitale Identiteit persoonlijke documenten delen, zoals bij de aanvraag van een banklening.

Ieder land haar eigen wallet-app

De eerste versie van de Nederlandse smartphone-app moet volgend jaar klaar zijn. Een specifieke planning is nog niet bekend. Wel schrijft Van Huffelen dat de app open-source moet zijn. Dit betekent dat de broncode van het programma openbaar is en iedereen dus kan controleren hoe het precies werkt.

Ieder Europees land maakt zijn eigen wallet-app. Van Huffelen roept andere Europese landen op om hun versie ook open-source te maken om zo de transparantie en toegankelijkheid te vergroten. Later worden de verschillende wallet-apps aan elkaar gekoppeld, waardoor ze overal binnen de EU werken.

Het uiteindelijke doel van de Commissie is dat alle EU-burgers in 2025 met hun eigen eID-app aan de slag kunnen.

‘Meer kans op datalekken door eID’

Er is veel kritiek op de plannen voor een Europese digitale identiteit. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde afgelopen juni al tegen de komst van een Europees burgerservicenummer.

De Kamer vindt het erg riskant om de eID te koppelen aan een Europees Burgerservicenummer. Deze directe koppeling zou de kans op datalekken en identiteitsfraude vergroten. Ook kunnen bedrijven en organisaties op die manier relatief makkelijk veel persoonlijke gegevens van burgers inzien, wat de kans op misbruik vergroot.

“Als iedereen een Europees nummer krijgt is de kans groter dat via datalekken, overheden en private partijen derden toegang krijgen tot jouw gegevens en daar misbruik van kunnen maken”, zei Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, afgelopen juni daarover.

DigiD

Risico’s zijn bekend

Ook privacy-experts uiten forse kritiek op de plannen. Zij zijn bang dat burgers steeds vaker verplicht worden om zich digitaal te identificeren. Bovendien vrezen experts voor buitensluiting, omdat niet iedereen een smartphone heeft en/of handig genoeg is om deze te gebruiken.

In de brief aan de Tweede Kamer laat Van Huffelen weten op de hoogte te zijn van de risico’s, zoals het gevaar op het ontstaan van een controlesamenleving. Van Huffelen heeft daarom binnen de EU bezwaar gemaakt tegen het universele gebruik van een Europees Burgerservicenummer.

“Ten tweede heb ik benadrukt dat het gebruik van wallets vrijwillig moet zijn en dat burgers alternatieven moeten kunnen kiezen in het overheidsdomein, zoals ons huidige DigiD”, schrijft de staatssecretaris.

Volg dit verhaal

Op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Europese paspoort-app? Meld je dan gratis aan voor de nieuwsbrief van Android Planet, of download onze app.

AndroidPlanet.nl

BigSpark

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu