Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo zorgt Google ervoor dat elke Android-smartphone straks nieuwe emoji heeft

Thomas Haenen
26 juli 2017, 9:27
2 min leestijd
Zo zorgt Google ervoor dat elke Android-smartphone straks nieuwe emoji heeft

Deze zomer wordt het aanbod van emoji uitgebreid met tientallen nieuwe opties. In het verleden was een Android-update vereist om die emoji te zien, maar Google heeft nu een andere oplossing gevonden.

Hoe EmojiCompat werkt

Er zijn inmiddels al meer dan 1000 emoji om uit te kiezen, en het aanbod groeit ieder jaar door. Het Unicode Consortium, de organisatie achter de emoji, kiest jaarlijks verschillende nieuwe figuurtjes om toe te voegen. Vervolgens is het aan fabrikanten en ontwikkelaars om die emoji toe te voegen aan hun smartphones en apps.

In het verleden zorgde dat wel eens voor problemen, omdat met Android de nieuwe emoji onderdeel waren van grotere software-updates. Kreeg je smartphone bijvoorbeeld geen update naar Android 7.0 (Nougat), dan moest je het ook zonder een aantal nieuwe emoji doen. Stuurde iemand je bijvoorbeeld de nieuwe avocado-emoji, dan kreeg je slechts een kruisje te zien. Dat probleem wordt aangepakt met de nieuwe EmojiCompat-feature voor ontwikkelaars.

EmojiCompat

Voorheen waren emoji onderdeel van Android-updates, nu worden ze een zogenaamde ‘support library’ die Google op afstand kan bijwerken. Ontwikkelaars kunnen van deze afbeeldingenbibliotheek gebruikmaken om altijd de nieuwste emoji in hun app te stoppen. In zekere zin werkt het nu hetzelfde als lettertypes op je smartphone: ook als een lettertype niet standaard onderdeel is van Android, kunnen ontwikkelaars nog leunen op een online database van fonts om het aan hun app toe te voegen. Google zorgt ervoor dat de database altijd up-to-date is, zodat ook oudere smartphones de emoji nog kunnen gebruiken.

→ Lees ook: Interview emoji-expert: “Emoji gaan de verkeerde kant op”

EmojiCompat is geschikt voor alle smartphones met Android 4.4 (KitKat) of nieuwer, wat betekent dat zelfs vijf jaar oude toestellen straks met de nieuwe emoji aan de slag kunnen. Daarvoor is wel vereist dat ontwikkelaars EmojiCompact-ondersteuning aan hun apps toevoegen. Google legt op zijn ontwikkelaarswebsite uit hoe dat precies in zijn werk gaat, maar het proces is relatief simpel. De drempel voor ontwikkelaars is dus laag.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu