De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo wordt gps energiezuiniger en nauwkeuriger vanaf 2018

Thomas Haenen
26 september 2017, 8:55
2 min leestijd
Zo wordt gps energiezuiniger en nauwkeuriger vanaf 2018

Gps wordt vanaf volgend jaar stukken beter. Fabrikanten verwachten een locatiebepalende chip uit te rollen die nauwkeuriger, sneller en vooral energiezuiniger is.

Lees verder na de advertentie.

Energieverbruik gps volgend jaar aan banden

Het is misschien wel één van de saaiste, maar tegelijkertijd één van de belangrijkste onderdelen van elke smartphone: de gps-chip. Veel apps vereisen je locatie, van Google Maps voor het bepalen van een route tot de McDonalds-app die je aanbiedingen geeft zodra je een restaurant nadert.

Helaas zorgen gps-chips ook vaak voor de meest storende problemen op je toestel, als de gps-chip je locatie niet kan vinden of als je accu opeens wel erg snel leegloopt zodra je locatiebepaling activeert. Broadcom, het bedrijf achter de gps-chip in vrijwel alle smartphones, kondigde onlangs een nieuwe chip aan die veel van deze problemen belooft op te lossen. Deze BCM47755-chip is waarschijnlijk vanaf volgend jaar in veel smartphones te vinden.

Google Maps Android O

Sneller en nauwkeuriger

Allereerst wordt het accuverbruik aangepakt, door een nieuwe 28-nanometer-architectuur chips. Dat betekent dat de transistors in een chip dichter op elkaar zitten, waardoor er minder stroom vereist is om dezelfde acties te voltooien. Volgens Broadcom is het energieverbruik van de nieuwe chip zelfs 50 procent minder.

Ook is de BCM47755 stukken nauwkeuriger. De huidige gps-chip in je smartphone kan je locatie tot op vijf meter bepalen. Nieuwe chips hebben een maximale afwijking van 30 centimeter. Daarmee komt het nooit meer voor dat je smartphone denkt dat je aan de andere kant van de weg staat. Met deze nauwkeurigheid kun je zelfs in een doolhof nog je weg vinden met je toestel.

Tot slot is de chip een stuk toekomstbestendiger. Waar oude gps-chips alleen verbinding konden maken met L1-type satellieten, is de BCM47755 ook geschikt voor nieuwere L5-satellieten. Doordat je smartphone meerdere gps-frequenties kan ontvangen, gaat locatiebepaling straks sneller. Bovendien moet de nieuwe chip het beter doen in grote steden en andere gebieden met veel hoge betonnen gebouwen.

Broadcom heeft aangekondigd dat de chip vanaf 2018 beschikbaar is voor gebruik in smartphones. De verwachting is dat high-end smartphones als eerste met de nieuwe technologie aan de slag kunnen, waarna goedkopere toestellen waarschijnlijk niet veel later volgen.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu