De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Populaire bestandsbeheerder voor Android voorzien van adware

Wouter Nijsen
11 mei 2016, 9:55
2 min leestijd
Populaire bestandsbeheerder voor Android voorzien van adware

Er is adware aangetroffen in ES File Explorer, een populaire bestandsbeheerder voor Android. Met de laatste update belooft de app je smartphone 20 procent sneller op te laden.

Lees verder na de advertentie.

ES File Explorer bevat adware

Dat meldt Android Police, dat de laatste update van ES File Explorer installeerde en vervolgens adware te zien kreeg. Dat is opmerkelijk, aangezien de app honderden miljoenen keren is gedownload en dagelijks door veel mensen wordt gebruikt. Het verschilt per telefoon hoe en wanneer de adware wordt getoond. In de meeste gevallen verschijnt een melding op het scherm, die aangeeft dat je middels het  zogeheten `Charging Boost` je Android-telefoon 20 procent sneller wordt opgeladen. In dat praktijk is dat natuurlijk niet het geval.

De Charging Boost-optie staat standaard in het navigatiemenu van de app, en bij sommige gebruikers wordt de functie hier middels een kaart prominent in beeld gebracht. Op Reddit zijn er diverse gebruikers die aangeven een notificatie te hebben ontvangen, die hun aanspoort om Charging Boost te gebruiken. In een enkel geval wordt de optie automatisch ingeschakeld wanneer je ES File Explorer opstart.

Gebruik je Charging Boost, dan krijg je een nieuw homescreen te zien met aan de onderkant een advertentie. De advertentie is boven de regel `Slide to unlock` geplaatst, waar je normaliter overheen veegt om je toestel te ontgrendelen, maar in de praktijk altijd een advertentie wordt geopend. Het lijkt erop dat het homescreen een aangepaste versie is van de app DU Battery Saver, die ook honderden miljoenen keren is gedownload in Google Play.

Opvallend genoeg lijkt de adware in de betaalde versie van ES File Explorer niet aanwezig. Voor nu is het raadzaam om de gratis versie niet te gebruiken, of de app volledig te verwijderen. ES File Explorer verscheen eerder negatief in het nieuws, toen een gebruiker ontdekte dat de applicatie stiekem informatie naar Chinese servers doorsluist.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu