‘Europese Commissie overweegt nieuwe recordboete voor Google’

Thomas Haenen
6 juli 2017, 9:28
2 min leestijd
‘Europese Commissie overweegt nieuwe recordboete voor Google’

Google kreeg onlangs een boete van 2,42 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie, maar dat was mogelijk nog maar het begin. Een nieuwe boete wordt onderzocht, ditmaal voor Android.

Lees verder na de advertentie.

Android machtsmisbruik

De Europese Commissie wil Google beboeten voor machtmisbruik met Android, zo meldt persbureau Reuters. De Commissie heeft nog geen definitief besluit gemaakt, maar wel een team van experts ingeschakeld om die zaak door te lichten. De verwachting is dat de bevindingen van die experts én de conclusie van de Europese Commissie uiterlijk eind dit jaar worden gepresenteerd.

Android machtsmisbruik

Vorige maand ontving Google al een boete van 2,42 miljard euro, de grootste in de geschiedenis van de Europese Commissie. Toen werd het bedrijf bestraft voor machtsmisbruik in zijn zoekresultaten. De eigen vergelijkingsdienst Google Shopping kwam volgens de Europese Commissie oneerlijk vaak bovenaan te staan, vergeleken met andere vergelijkingssites.

Een boete voor Android valt mogelijk nog hoger uit. Het besturingssysteem domineert de mobiele markt al jaren, en de ruimte voor concurrentie is relatief klein. Dat zou volgens bronnen binnen de Europese Unie voldoende zijn voor een hogere boete.

Android: open, maar met verplichte apps

Android zelf is een open source-besturingssysteem, en kan door iedereen aangepast of gratis worden gebruikt. In de praktijk zijn fabrikanten echter minder vrij. De meest populaire apps worden alleen via de Play Store aangeboden, en fabrikanten mogen de app-winkel alleen op hun toestel plaatsen als ze ook andere Google-apps aanbieden. Daardoor is nagenoeg elke Android-smartphone standaard voorzien van flink wat Google-apps.

Volgens de Europese Commissie maakt Google het daarmee erg lastig voor andere diensten en ontwikkelaars. Het bedrijf levert immers niet alleen zijn eigen zoek-app, maar ook een maildienst, browser, videodienst en Office-pakket mee.

Het besluit van de Europese Commissie kan dan ook grote gevolgen hebben. Mocht geconcludeerd worden dat er inderdaad sprake is van machtsmisbruik, dan kan Google worden verplicht om het aantal meegeleverde apps terug te schroeven. Het staat fabrikanten dan weer vrij om eigen browsers en andere apps mee te leveren.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu