De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Officieel: EU klaagt Google aan om machtsmisbruik Android

Lars Paymans
20 april 2016, 11:46
1 min leestijd
Officieel: EU klaagt Google aan om machtsmisbruik Android

Het hing al even in de lucht, maar nu is het officieel: de Europese Commissie heeft Google aangeklaagd omdat ze zich schuldig zouden maken aan machtsmisbruik met Android.

Vijf dagen geleden werd al duidelijk dat de Europese Commissie een aanklacht aan het voorbereiden was tegen Google. Men kreeg toen de tijd om bewijsstukken te censureren, wat vandaag resulteert in een officiële aanklacht van Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging.

Lees verder na de advertentie.

EU klaagt Google aan

De Europese Commissie klaagt Google aan omdat ze met Android hun eigen apps voor zouden trekken, wat voor oneerlijke concurrentie zorgt. Ondanks dat Android gratis te gebruiken is voor smartphone- en tabletfabrikanten, moeten ze hiervoor wel een formulier ondertekenen. Hierdoor mogen ze alleen Google Play gebruiken en worden er standaard verschillende Google-apps geïnstalleerd.

googleplay

Andere app-makers worden hierdoor volgens de EU buitenspel gezet, en daarmee zou Google zijn dominante positie op de markt misbruiken. Google ontkent de aanklacht en zegt dat iedereen Android kan gebruiken, met of zonder Google-apps. In theorie is dit waar, maar hierdoor wordt het ook onmogelijk om apps uit Google Play te downloaden.  Vestager wil dan ook dat fabrikanten voor Android kunnen kiezen, maar daarnaast volledig vrij zijn om te kiezen welke apps ze er standaard op installeren.

Dit is de tweede keer dat de Europese Commissie Google aanklaagt. Eerder werd Google aangeklaagd om Google Shopping, dat bepaalde producten zou voortrekken. De zaak kan nog jaren duren en resulteert mogelijk in een boete of schikking. Google kan zich nu twaalf weken lang voorbereiden op de zaak. Reken er dus maar op dat we hier de komende maanden nog veel over gaan horen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's