De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de Digital Services Act (DSA). Deze wet beschermt consumenten tegen de macht van techbedrijven als Google en Meta. Dit moet je weten.
Lees verder na de advertentie.
Digital Services Act moet desinformatie tegengaan
De Digital Services Act gaat waarschijnlijk in 2024 in. Hij bevat maatregelen die de rechten van Europese burgers online beschermen. Zo komt er een duidelijk beleid voor het bestrijden van illegale inhoud. Als Meta bijvoorbeeld jouw Facebook-account opschort, moet het precies uitleggen waarom dat gebeurt. Het beleid zorgt er ook voor dat sociale netwerken straks minder desinformatie bevatten. De hoop is dat dat ze daardoor een veiligere plek worden voor consumenten.
Daarnaast moeten bedrijven als Google transparanter zijn over de algoritmes die ze gebruiken om bijvoorbeeld gepersonaliseerde reclame aan te bieden. Dat blijft wel toegestaan, maar advertenties tonen op basis van gezondheid, religie of seksuele geaardheid wordt verboden. Hetzelfde geldt voor reclame die gericht is op kinderen.
In uitzonderlijke omstandigheden vraagt de EU straks om aanvullende maatregelen. Facebook moet dan bijvoorbeeld tijdelijk aan zijn algoritmes sleutelen om te voorkomen dat oorlogspropaganda op grote schaal wordt verspreid.
Bedrijven die de Digital Services Act overtreden, kunnen een boete krijgen die oploopt tot 6 procent van hun jaaromzet. Wanneer ze herhaaldelijk in de fout gaan, kan deze bedrijven zelfs de toegang tot de Europese markt worden ontzegd.
Tweede techwet na Digital Markets Act
De Digital Services Act is de tweede grote techwet die de EU in korte tijd doorvoert. Vorige maand bereikte men al een akkoord over de Digital Markets Act. Die moet voor meer concurrentie en keuzevrijheid zorgen. Hij verplicht Apple bijvoorbeeld om consumenten apps te laten installeren buiten de App Store om. Ook moeten diensten als WhatsApp en Signal straks samen kunnen werken. Het is dan mogelijk om een bericht van de ene naar de andere app te versturen.