Apple is erin geslaagd een importverbod voor de Samsung Galaxy Tab 10.1 voor elkaar te krijgen. Eerder kon je nog lezen dat Samsung een rechtszaak tegen Apple gaat aanspannen in Nederland. Beide zaken hebben met elkaar te maken: het Europese importverbod voor de Samsung Galaxy Tab 10.1 geldt namelijk voor alle landen van de Europese Unie, met uitzondering van Nederland. Dat schrijft het grote Duitse persbureau dpa. De uitspraak werd gedaan door een rechter van het Landsgericht Düsseldorf en was gericht tegen de Duitse vestiging Samsung Electronics GmbH in Schwalbach en het moederbedrijf in Zuid-Korea.
Opvallend is dat Samsung uitgerekend morgen een prelauch-evenement van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Nederland heeft gepland. De bedoeling was ook om de Tab 10.1 deze maand in Europa op de markt te brengen. De officiële Nederlandse lancering is op 23 augustus gepland. Apple verwijt Samsung, dat ze met de Galaxy Tab een kloon van de iPad hebben gemaakt en dat ze daarbij intellectuele eigendomsrechten hebben overtreden. Er dreigt een sanctie van 250.000 euro of 2 jaar gevangenisstraf als Samsung zich niet aan het verbod houdt. Belangrijk is dat de zaak draait om na ¤pen van design, het gaat in deze specifieke zaak niet om hardware- of softwarepatenten.
Lees verder na de advertentie.
In de VS loopt intussen ook nog een zaak bij de International Trade Commission (ITC). Dit onderzoek richt zich op smartphones en tablets van Samsung en Apple. Bij de rechtszaak in Düsseldorf ging het alleen om tablets. In Australië heeft Apple al eerder een verkoopverbod voor de Galaxy Tab voor elkaar gekregen.
Kort geding in Nederland op 10 en 11 augustus
Morgen en overmorgen om 10:00 uur dienen twee kortgedingzaken bij de rechtbank in Den Haag, waarin Apple een importverbod eist op de Galaxy Tab en de Galaxy-smartphones van Samsung. Deze twee kortgedingzaken zijn vergelijkbaar met de situatie in Australië.
Dat Nederland niet voorkomt in het Europese verkoopverbod heeft te maken met twee factoren. Ten eerste loopt er in Nederland al een aparte rechtszaak tussen Apple en Samsung, zoals eerder gemeld. Ook zijn er verschillen tussen de concurrentiewetgeving in Duitsland en Nederland. Vandaar dat Apple aparte rechtszaken in beide landen heeft aangespannen. In Nederland gaat het om kopiëren van design, in Duitsland om het kopiëren van design én oneerlijke concurrentie door het uitbrengen van een iPad-imitatie.
Wel is het nog steeds opvallend dat een relatief lage Duitse rechtbank uitspraken kan doen die voor de hele EU gelden.