De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Europese Commissie dient binnenkort aanklacht in tegen Google’

Lars Paymans
15 april 2016, 10:12
2 min leestijd
‘Europese Commissie dient binnenkort aanklacht in tegen Google’

De Europese Commissie staat op het punt om een officiële aanklacht tegen Google in te dienen. Het bedrijf zou zich met Android schuldig maken aan machtsmisbruik.

Volgens bronnen van Bloomberg heeft de Europese Unie mensen die een klacht over Google in willen dienen 24 uur de tijd gegeven om bewijsstukken te censureren. Een sterke aanwijzing dat een formele aanklacht niet lang meer op zich laat wachten.

Lees verder na de advertentie.

Aanklacht tegen Android zal niet lang meer duren

De aanklacht is het gevolg van een onderzoek dat de Europese Commissie een jaar geleden begon. Android is gratis beschikbaar voor smartphone- en tabletfabrikanten, maar hiervoor moeten ze wel een formulier ondertekenen. Hierin staat onder meer dat ze alleen de Google Play Store mogen gebruiken en er ook een aantal Google-apps standaard op het apparaat geïnstalleerd moeten staan. Voorbeelden hiervan zijn Google Maps en Gmail.

aanklacht tegen android

Dit zou volgens de Europese Commissie voor oneerlijke concurrentie zorgen, omdat gebruikers hierdoor direct aan de slag kunnen met Googles apps, terwijl ze specifiek op zoek moeten naar soortgelijke applicaties van andere ontwikkelaars. Dit zet andere partijen buitenspel.

In het verleden heeft Google op soortgelijke klachten gereageerd door te zeggen dat Android een open source besturingssysteem is. Fabrikanten kunnen er volgens Google dus gewoon voor kiezen om de Google-apps niet standaard mee te leveren. Dit betekent echter ook dat de gebruiker van het toestel geen apps kan downloaden uit de Google Play Store en dat veel andere apps, die afhankelijk zijn van Google’s eigen apps, minder goed werken.

Als Google inderdaad de komende dagen de Europese Commissie op haar dak krijgt, is dit niet de eerste keer. Zo werd Google in april 2015 ook al voor machtsmisbruik aangeklaagd. Dat had toen niet met Android, maar met Google als zoekmachine te maken.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu