De Europese Commissie onderzoekt of Google via Android zijn eigen diensten op een oneerlijk wijze voorrang geeft. Ontwikkelaars van Android-telefoons leveren standaard Google apps mee, waardoor andere partijen mogelijk buitenspel worden gezet.
Lees verder na de advertentie.
Machtspositie Google Android
Het bericht is afkomstig van Bloomberg, die op basis van betrouwbare bronnen meldt dat de Europese Commissie aan concurrenten van Google heeft gevraagd om eerder opgestuurde documenten nogmaals naar hen te verzenden, alleen dit keer zonder deze brieven te ontdoen van bedrijfsgeheimen. Zo kan de Europese Commissie onderzoeken of er enige bewijslast in de brieven staat die kan duiden op machtsmisbruik van Google. Mocht dit zo zijn dan wil de EC deze informatie voordragen aan het techbedrijf. Dit soort verzoeken gebeuren normaal gesproken nadat er een ‘mededeling punten van bezwaar’ is verstuurd naar de verdachte, in dit geval Google.
Google heeft zich eerder in het verleden tegen deze beschuldigingen verweerd door te zeggen dat Android open source is, en dat fabrikanten de mogelijkheid hebben om geen Google-diensten mee te leveren. Mocht een bedrijf er echter voor kiezen dit inderdaad niet te doen, dan is het niet mogelijk om op het apparaat apps te downloaden via Google Play. Ook is het dan waarschijnlijk dat veel apps niet (goed) werken, omdat ze vaak afhankelijk zijn van achterliggende Google-diensten. Het lijkt dus vrijwel onmogelijk om geen Google-diensten mee te leveren. Zowel de woordvoerder van Google als van de Europese Commissie wilde niet reageren op het bericht van Bloomberg.
Twijfels over machtspositie Google niet nieuw
Niet alleen het Android-besturingssysteem is verdacht volgens de Europese Commissie. Vorig jaar klaagden zij Google ook al aan vanwege machtsmisbruik met zijn eigen zoekmachine. Volgens de Europese Commissie zou Google de eigen prijsvergelijker Google Shopping bewust voortrekken ten nadele van de prijsvergelijkers van concurrentie.
Ook toen kregen concurrenten van Google een verzoek van de Europese Commissie om bedrijfsgeheimen uit hun documenten te schrappen, een aantal dagen voordat de Commissie de aanklacht officieel naar buiten bracht. Google ontkent het machtsmisbruik ook in deze zaak, waarvan het proces nog niet is afgerond.
De Europese Commissie stelt overigens vaker een onderzoek in naar het machtsmisbruik van grote bedrijven, bijvoorbeeld door Microsoft en Intel. Uit onderzoek naar deze twee bedrijven bleek dat zij inderdaad misbruik maakten van hun machtspositie en concurrenten op een oneerlijke manier buitensloten. In beide gevallen heeft dit geleid tot een antitrustzaak en een miljardenboete, dus Google is gewaarschuwd.
Lees het laatste nieuws over Google
- Android 14 laat je smartphone mogelijk als webcam functioneren (3-2)
- Dit zijn de 5 beste alternatieven voor de Samsung Galaxy S23 (2-2)
- Chromecast met Google TV krijgt eerste software-update van 2023 (1-2)
- Zo vergrendel je incognitotabbladen in Google Chrome (27-1)
- Deze 3 betaalbare smartphones hebben tóch goede camera’s (25-1)