De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

‘Afschaffing Europese roamingkosten laat op zich wachten’

Gijs Ettes
28 januari 2015, 14:22
1 min leestijd

De kans is groot dat de roamingkosten die Europese providers nu nog mogen rekenen niet eind 2015, maar pas in 2018 worden afgeschaft. Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Raad, dat Reuters heeft ingezien.

Lees verder na de advertentie.

Roamingkosten voorlopig gehandhaafd

Hoewel het Europees Parlement vorig jaar met een grote meerderheid vóór afschaffing van roamingkosten in Europa stemde, lijkt het niet aannemelijk dat dit op korte termijn gaat gebeuren. Het voorstel van het parlement moest echter nog worden goedgekeurd door de Europese Raad en juist de gesprekken daarover werden meerdere keren uitgesteld.

Letland, momenteel voorzitter van de Europese Raad, stelt voor dat telecomproviders consumenten vanaf 2018 een basislimiet voor roaming mogen aanbieden, zodat zij in het buitenland kunnen internetten en telefoneren tegen binnenlandse tarieven.  De hoogte van dat limiet is echter  niet gespecificeerd in het voorstel. Het moet enkel abnormaal gebruik voorkomen en ervoor zorgen  dat consumenten in het buitenland niet net  zoveel internetten en bellen als ze in het binnenland zouden doen.

Verder geeft het voorstel van de Raad aan dat providers een maximaal tarief van 5 cent per minuut of MB mogen rekenen. Momenteel ligt dit tarief binnen de EU maar liefst vier keer zo hoog (20 cent), wat kan leiden tot hoge kosten als je in het buitenland gebruikmaakt van je smartphone.

Concessies

Volgende week wordt het Letse voorstel voor de aanpassing van roamingkosten besproken door de 28 landen van de EU. Mochten de landen het met elkaar eens worden, dan zal er nog onderhandeld moeten worden met het Europees Parlement en de Commissie, die de roamingkosten liever afgeschaft zien worden. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat het voorstel nog aangepast wordt.

Lees ook: T-Mobile maakt bellen in Europa goedkoper en sms’en gratis

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu