Zo voorkom je dat Evernote je berichten meeleest – update
Thomas Haenen

Evernote voert vanaf volgend jaar nieuwe privacyvoorwaarden door. Dat zorgt er onder andere voor dat sommige medewerkers van het bedrijf je notities kunnen lezen. Na veel kritiek is deze aanpassing weer grotendeels teruggedraaid.

Evernote notities beschermen

De nieuwe privacyvoorwaarden gaan op 23 december in, zo maakte Evernote vandaag bekend. Hoewel er relatief weinig gaat veranderen, zorgt één aanpassing voor veel ophef. Met de gewijzigde voorwaarden geeft Evernote zichzelf toestemming om jouw notities in te zien.

[Update 16 december: Evernote heeft inmiddels gereageerd op de stortvloed aan kritiek. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het meelezen van berichten niet opt-out, maar opt-in wordt. Dat betekent dat je expliciet toestemming moet geven aan Evernote om je berichten te delen, in plaats van dat alles gedeeld wordt tenzij je bezwaar maakt. Gebruikers hoeven dus niets meer te doen om hun berichten te beschermen. ]

De notitiedienst experimenteert met machine learning; algoritmes moeten ervoor zorgen dat Evernote slimmer en sneller wordt. Nu creeer je een to-do lijst of reisplanning nog volledig handmatig, maar straks kan Evernote je mogelijk automatisch op weg helpen. Om dat allemaal goed te laten werken moeten medewerkers van Evernote kunnen controleren of de algoritmes hun werk goed doen. Daarom zal een kleine groep medewerkers soms willekeurige notities inzien om te kijken of de machines deze correct interpreteren.

evernote basic

Volgens Evernote worden er geen volledige notities getoond aan de medewerkers, slecht kleine stukjes en zonder dat je naam erbij staat. Ook wordt eventuele persoonlijke informatie door het algoritme van Evernote gemaskeerd voor het bericht naar een medewerker wordt gestuurd. Je notities blijven dus vrijwel volledig anoniem. Tot slot wordt er slechts een zeer beperkt aantal notities geselecteerd; lang niet alles zal plotseling gelezen worden.

De ontwikkelaars doen er alles aan om te benadrukken dat Evernote-gebruikers zich weinig zorgen hoeven te maken. Mocht je ondanks de geruststellingen toch geen zin hebben in de nieuwe voorwaarden, dan zijn er verschillende manieren om er onderuit te komen. De meest definitieve manier is door je account te verwijderen. Via de app kun je je notities exporteren, waarna je ze plaatst in een andere notitiedienst van je keuze, zoals Google Keep.

Zo houdt je je Evernote-notities privé

Liever je Evernote-account behouden? Volg dan de onderstaande stappen om je notities afgeschermd te houden.

  1. Open je instellingen bij Evernoten en kies voor ‘Accountinstellingen’;
  2. Kies vervolgens voor ‘Persoonlijke instellingen’;
  3. Onder het kopje ‘Betere ervaring’ haal je het vinkje weg bij ‘Geef Evernote toestemming om mijn data te gebruiken om mijn ervaring te verbeteren’.

Voila! Staat dit vinkje uit, dan mogen medewerkers van Evernote je notities niet langer inzien.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.