Nexus-apparaten krijgen extra beveiligingsupdate

Erwin Vogelaar
19 maart 2016, 19:37
1 min leestijd
Nexus-apparaten krijgen extra beveiligingsupdate

De Nexus-apparaten krijgen deze maand een extra beveiligingsupdate. Direct downloaden is het advies.

Lees verder na de advertentie.

Extra beveiligingsupdate Nexus

Normaal krijgen de Nexus-apparaten elke maand een beveiligingsupdate, zodat de toestellen weer goed beveiligd zijn tegen alle dreigingen van buitenaf. Deze maand krijgen Nexus-bezitters een extra update om een dringend probleem op te lossen. Aanvankelijk zou de oplossing in de volgende reguliere maandelijkse update verwerkt worden, maar toen bleken er extra alarmbellen af te gaan.

extra beveiligingsupdate nexus

Het gaat hier om een zwak punt in de Linuxkernel dat in de volgende update opgelost moest worden, totdat onderzoekers van Zimperium er achter kwamen dat een rooting app van het zwakke punt misbruik maakte om een Nexus 5 en Nexus 6 te rooten. Google noemt de specifieke app hier niet, maar vond het probleem dusdanig groot dat de oplossing niet kon wachten. Bijna elk Android-toestel is hierdoor kwetsbaar.

Google stelt dat het bedrijf beveiligingen in Google Play heeft verwerkt waardoor gebruikers minimaal risico lopen. Tevens worden er helemaal geen rooting-apps aangeboden in de digitale winkel. Dit neemt niet weg dat er mensen zijn die dergelijke apps via onder wegen downloaden. Ook laat Google weten dat nieuwere toestellen die draaien op Linux-kernel 3.18 of hoger niet kwetsbaar zijn. Hier valt bijvoorbeeld de nieuwe Samsung Galaxy S7 onder.

Patch

De update wordt één dezer dagen uitgestuurd naar Nexus-apparaten. Een patch voor het probleem is ook naar alle Android-partners verzonden. Hoewel het goed nieuws is dat Google snel reageert op nieuw gevonden kwetsbaarheden in Android, blijft het een vervelend idee dat de snelheid van de implementatie van de patch voor andere toestellen nu ligt bij al die fabrikanten die wellicht niet zo haastig reageren als Google zelf. Mogelijk gaat dit update-systeem met Android N veranderen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu