De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Facebook houdt stiekem bij hoeveel je andere Android-apps gebruikt

Wouter Nijsen
31 december 2018, 14:43
1 min leestijd
Facebook houdt stiekem bij hoeveel je andere Android-apps gebruikt

Privacy-organisatie Privacy International meldt dat er meer populaire Android-apps zijn die zonder de toestemming van gebruikers data versturen naar Facebook. Het zou onder meer gaan om apps als Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner en TripAdvisor.

Lees verder na de advertentie.

Apps sturen ongevraagd data door

Volgens de privacy-organisatie zou het vooral gaan om data die bij het opstarten van een app wordt verstuurd naar Facebook. Hierbij kun je denken aan je Android ID, maar ook data die later wordt verzonden. Kayak, een populaire app waarmee je door diverse reiswebsites naar vliegtickets en hotels kunt zoeken, zou ook zoekopdrachten, reis- en bestemmingsdata en andere persoonlijke informatie doorsturen.

samsung galaxy note 9-camera problemen

Volgens Privacy International is dit mogelijk in strijd met de nieuwe Europese privacywet, die eerder dit jaar werd ingevoerd. AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming en verplicht organisaties om duidelijk te maken welke gegevens ze verzamelen, hoelang ze die gegevens bewaren en of ze deze gegevens aan derde partijen verstrekken. In het Engels heet deze privacywet General Protection Data Regulation (GPDR).

De apps zouden gebruikmaken van een oude versie van Facebook’s sdk (software development kit). Die versie biedt niet de mogelijkheid om voor toestemming te vragen om data te verzamelen, al heeft Facebook later wel een nieuwe versie van de sdk uitgebracht om dit te verhelpen. Skyscanner zegt dan ook niet te hebben geweten dat de app zonder toestemming gebruikersdata verzamelt.

Facebook in 2018

Het is niet de eerste keer dat Facebook dit jaar in het nieuws komt door een privacyschandaal. Het begon met het Cambridge Analytica-privacylek, waar Facebook al sinds 2015 van op de hoogte was, maar er lange tijd nauwelijks actie voor ondernam. In april van dit jaar verscheen een online tool, waarmee gebruikers konden zien of ook hun gegevens waren gelekt in het Cambridge Analytica-schandaal.

Het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu