De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Facebook nooit een Android-telefoon heeft gemaakt

Michel van 't Klaphek
4 augustus 2019, 10:33
2 min leestijd
Waarom Facebook nooit een Android-telefoon heeft gemaakt

De Facebook-app staat op miljoenen Android-smartphones geïnstalleerd. Het lijkt daarom logisch om een eigen telefoon te maken, maar tot dusver is dat niet gebeurd. Een nieuwe reportage laat zien hoe de onrust binnen het bedrijf hiervoor heeft gezorgd.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Facebook geen Android-smartphone heeft gemaakt

Het imago van Facebook is dankzij alle privacyschandalen tegenwoordig allesbehalve fris, maar de situatie stond er in 2013 veel rooskleuriger voor. Het bedrijf van Mark Zuckerberg bracht toen in samenwerking met HTC Home uit, een aangepaste versie van Android. Velen dachten dat Facebook snel hierna een volledige smartphone zou uitbrengen, maar het liep anders.

Facebook Android-smartphone

Een reportage van CNBC probeert te achterhalen waarom het social medium er nooit in is geslaagd om hardware uit te brengen. Centraal in het verhaal staat ‘Building 8’, het gebouw waar Facebook in het geheim werkte aan nieuwe apparaten. Nadat deze divisie in 2015 van start ging werd eind 2018 de stekker eruit getrokken.

De Amerikaanse nieuwszender sprak met diverse betrokkenen en stelt dat interne drama er voor heeft gezorgd dat alle pogingen van Facebook om hardwareproducten te maken uiteindelijk mislukten. Medewerkers van Building 8 zouden een voorkeursbehandeling hebben gekregen van het hogere management. Zo kreeg de ‘geheime afdeling’ veel meer budget dan gebruikelijk.

Ook sloeven de Building 8-medewerkers zich uit. Wanneer ze overig personeel uitnodigden om naar een prototype van een nieuw product te kijken, zoals een apparaat om gedachten te lezen, werden ze opgehaald met een escort. De onderzoekers kwamen zo binnen het bedrijf bekend te staan als uitslovers.

Lees ook: Gids: Privacy op Facebook verbeteren in drie stappen 

De toekomst

Daarbovenop was het onrustig binnen de geheime afdeling. Zo verliet topvrouw Regina Dugan, een voormalig Google-medewerker, de divisie al na 18 maanden. Haar opvolger, Andrew Bosworth, had volgens medewerkers dan weer te weinig charisma en geen duidelijke toekomstvisie. “De divisie was stuurloos”, aldus een anonieme ex-medewerker.

Als kers op de taart kwam Facebook begin 2018 onder vuur te liggen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal, waar het uiteindelijk een recordboete voor ontving. Afgelopen november bracht de divisie haar eerste product uit, maar Building 8 zelf werd eind 2018 gesloopt. De ex-medewerkers zijn overgeplaatst naar andere afdelingen waar ze vermoedelijk werken aan een opvolger van de Portal, een speaker met scherm.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu