Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zuckerberg belooft: Instagram en Facebook krijgen veiligere WhatsApp-encryptie

Rens Blom
31 januari 2019, 10:46
2 min leestijd
Zuckerberg belooft: Instagram en Facebook krijgen veiligere WhatsApp-encryptie

Facebook Messenger en Instagram krijgen end-to-endencryptie, waardoor je berichten veel beter beveiligd zijn. WhatsApp maakt al langer gebruik van deze sterke encryptievorm. Facebook wil ook dat je vanuit één omgeving berichten kan sturen in Messenger, Instagram en WhatsApp.

Lees verder na de advertentie.

Facebook-encryptie wordt uitgebreid

Mark Zuckerberg, de directeur van Facebook, bevestigt beide plannen in een toelichting op de kwartaalcijfers van Facebook. “Ik denk dat end-to-endencryptie en het verbeteren van de veiligheid de juiste richting is,” aldus de topman. “Mensen vinden dit fijn in WhatsApp”, zegt Zuckerberg over de end-to-endencryptie.

WhatsApp gebruikt sinds 2016 end-to-endencryptie, een zeer sterke vorm van encryptie die je berichten versleuteld via het internet verstuurt. Je bericht wordt pas leesbaar als de ontvanger hem op zijn smartphone binnenkrijgt. Je hoeft daardoor niet bang te zijn dat er iemand, bijvoorbeeld Facebook, meekijkt.

WhatsApp Facebook-integratie

Instagram en Facebook Messenger, net als WhatsApp zeer populaire chatapps, hebben echter geen end-to-endencryptie. In Messenger kan je handmatig een zwakkere vorm van encryptie inschakelen, op Instagram is die mogelijkheid niet eens aanwezig. Daar komt dus verandering in, al wil Facebook niet zeggen wanneer de twee apps end-to-endencryptie krijgen. Zuckerberg belooft hier later dit jaar op terug te komen.

WhatsApp, Instagram en Messenger gaan samen

Niet alleen Instagram en Facebook Messenger krijgen end-to-endencryptie; de chatdiensten worden op termijn ook compatibel met WhatsApp. Dit weekend berichtte The New York Times al over Facebooks plannen, en topman Zuckerberg bevestigt ze nu. Hij wil dat gebruikers de mogelijkheid krijgen om vanuit één omgeving berichten te sturen in WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Je kan dan bijvoorbeeld WhatsApp-berichten verzenden naar vrienden met Facebook Messenger, ook als jij geen Facebook-account hebt.

Facebook noemt de onderlinge samenwerking tussen de drie chatapps ook handig voor bedrijven. Handelaren die de Facebook Marketplace gebruiken hebben bijvoorbeeld straks meer mogelijkheden om contact op te nemen met klanten.

Lees ook: 4 vragen beantwoord over het samenvoegen van WhatsApp, Instagram en Messenger

Volgens Zuckerberg wordt het een flinke klus om de drie chatdiensten compatibel te maken, ook omdat de berichten versleuteld zullen worden met end-to-endencryptie. De functie komt daarom niet dit jaar beschikbaar, maar pas in 2020 of later. “We moeten nog veel dingen uitzoeken voordat we het plan kunnen afronden,” aldus de topman.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu