30 miljoen Facebook-profielen gehackt: dit is waarom je opnieuw moest inloggen – update

Michel van 't Klaphek
12 oktober 2018, 19:50
2 min leestijd
30 miljoen Facebook-profielen gehackt: dit is waarom je opnieuw moest inloggen – update

Hackers hebben ingebroken op 30 miljoen Facebook-accounts. Jouw profiel zit hierbij als je onlangs je inloggegevens opnieuw moest invullen, terwijl je normaal gesproken automatisch ingelogd bent.

Lees verder na de advertentie.

Update 12 oktober 19:50 uur: Facebook heeft het incident verder onderzocht en meldt dat niet 50 miljoen, maar 30 miljoen accounts zijn gehackt. Bij 15 miljoen profielen waren twee soorten informatie in te zien voor hackers: je naam en contactgegevens (zoals e-mail en telefoonnummer). De andere helft van de profielen is zwaarder getroffen.

Bij deze accounts is namelijk ook aanvullende informatie op straat komen te liggen. Denk hierbij aan je relatiestatus, religie, school/werkgegevens, gender en de plekken waar je onlangs hebt ingecheckt. Indien jouw account hierbij zit ontvang je in de komende dagen een e-mail van Facebook met daarin aanvullende informatie, en welke stappen je kunt ondernemen. In het Facebook-helpcentrum staat onderaan de pagina of jouw account gehackt is.

Origineel bericht:

Facebook-hack in ‘Bekijken als’-venster

De hackers maakten gebruiken van een veiligheidslek, waardoor ze in theorie de macht over een Facebook-account konden overnemen. Volgens het persbericht zijn minstens 50 miljoen mensen mogelijk slachtoffer geworden.

Het lek zat in de ‘Bekijken als’-methode, waarbij jij kunt zien hoe jouw Facebook-profiel er voor anderen uitziet. Op die manier kun je controleren of alles goed is ingesteld, en je werkgever bijvoorbeeld geen gênante foto’s kan bekijken.

Facebook is nog bezig met het onderzoek en kan daarom niet met zekerheid zeggen of de hackers ook daadwerkelijk de accounts hebben overgenomen. Het lek is inmiddels gedicht en uit voorzorg zijn de potentiële slachtoffers automatisch uitgelogd. Als je normaal gesproken ingelogd bent in de Facebook-app of website en vandaag opnieuw je gebruikersnaam en wachtwoord moest invullen, is jouw account mogelijk slachtoffer geworden.

Lees ook: Facebook-alternatief uit Nederland Openbook behaalt Kickstarter-doel

Slechte week voor Facebook

Je hoeft je wachtwoord niet aan te passen, omdat het hier om een fout van Facebook gaat. Tot slot laat het bedrijf weten het voorval te betreuren en voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarom is ‘Bekijken als’ voorlopig uitgeschakeld totdat het bedrijf meer informatie heeft.

Al met al is het geen beste week voor Facebook. Een paar dagen geleden kwam namelijk naar buiten dat het bedrijf telefoonnummers van klanten gebruikte om gerichter te kunnen adverteren. Dit terwijl gebruikers hier geen toestemming voor geven en hun telefoon gebruiken om veiliger in te loggen.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu