‘Facebook loog tegen Europese Commissie over WhatsApp-overname’

Lars Paymans
20 december 2016, 15:53
1 min leestijd
‘Facebook loog tegen Europese Commissie over WhatsApp-overname’

Toen Facebook WhatsApp in 2014 overnam, zou het bedrijf niet eerlijk zijn geweest tegenover de Europese Commissie. De EU-commissaris dient nu een klacht in.

Lees verder na de advertentie.

‘Facebook informatie tegen EC was onjuist’

De verklaring van bezwaar is afkomstig van EU-commissaris Margrethe Vestager, (Mededinging). Toen Facebook in 2014 WhatsApp overnam voor 22 miljard dollar, zou er namelijk onduidelijk of misleidend zijn gecommuniceerd over het privacybeleid. Destijds onderzocht Brussel de deal om te zien wat dit voor de privacy van gebruikers betekende.

Facebook informatie WhatsApp

Ten tijde van dit onderzoek zei Facebook dat de persoonsgegevens van de twee diensten niet zomaar gebundeld zouden worden. Toen Facebook en WhatsApp in augustus 2016 telefoonnummers van gebruikers uitwisselden, gebeurde dit als nog. Vestager dient de klacht in, omdat er ook in 2014 al de mogelijkheid was om dit te doen. Dit maakt Facebook schuldig aan het geven van misleidende of foute informatie.

Boete van 28 miljard dollar

Het sociale netwerk heeft tot eind januari 2017 de tijd om met een reactie te komen. Een woordvoerder van Facebook heeft zich al uitgesproken over de klacht van de commissaris. Hij stelt dat onderzoek zal aantonen dat er geen sprake was van onjuiste informatie. Er zou altijd accurate info gedeeld zijn.

Door de klacht hangt Facebook een boete van 1 procent van de wereldwijde omzet boven het hoofd. Dit betekent in het geval van Facebook een boete van 28 miljard dollar. De overname van WhatsApp kan echter niet meer worden teruggedraaid.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu