Facebook verzamelt minder beldata, meer gebruikers blijken getroffen

Thomas Haenen
5 april 2018, 9:23
2 min leestijd
Facebook verzamelt minder beldata, meer gebruikers blijken getroffen

Facebook heeft toegezegd dat het minder agressief bel- en berichtendata van Android-gebruikers gaat verzamelen en opslaan. Tegelijkertijd blijken er meer gebruikers getroffen te zijn door het Cambridge Analytica-schandaal, waaronder tienduizenden in Nederland.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Facebook minder data gaat verzamelen

Gebruikers ontdekten onlangs dat de Android-versie van Facebook data verzamelt over bel- en berichtgedrag. Bij het aanmelden voor het sociale netwerk wordt gevraagd om je contacten te delen, om makkelijk je vrienden op Facebook te vinden. Met dezelfde permissie verzamelde Facebook echter ook informatie over wie je belde, wanneer en hoe lang een gesprek duurde.

facebook telefoondata

Facebook was overigens niet de enige app die zich hieraan schuldig maakte. Het verzamelen van beldata liep zo uit de hand, dat Google het eind 2017 voor apps onmogelijk maakte om dergelijke data te bekijken. Desalniettemin heeft Facebook echter nog altijd jaren aan gebruikersgegevens verzameld. In een reactie laat het bedrijf weten dat het nu voorzichtiger omgaat met die gegevens.

“We hebben deze feature onderzocht om te bevestigen dat we niet de inhoud van verstuurde berichten verzamelen en opslaan,” aldus Mike Schroepfer, hoofd technologie bij Facebook. “Alle belgegevens ouder dan een jaar worden vanaf nu automatisch verwijderd. Vanaf zullen we bovendien alleen nog maar relevante data verzamelen.” Het bedrijf houdt dus niet langer bij op welke tijdstippen je belt en voor hoe lang.

Lees ook: Zo verwijder je je Facebook-account op je Android-smartphone

90.000 Nederlanders gebruikers getroffen

Het sociale netwerk ligt de afgelopen weken onder vuur, nadat bleek dat het voor bedrijven en kwaadwillenden mogelijk was grote hoeveelheden data te verzamelen over Facebook-gebruikers. Het databedrijf Cambridge Analytica bleek op grote schaal gebruikersgegevens te verzamelen en misbruiken voor onder andere politieke doeleinden. Denk daarbij niet alleen aan gegevens als je naam en woonplaats, maar ook foto’s en al je likes. Ook de eerdergenoemde beldata was voor dit soort bedrijven inzichtelijk.

Eerder zei Facebook nog dat 50 miljoen gebruikers getroffen waren door het datalek, maar dat aantal werd vannacht naar boven bijgesteld. In een blogpost zegt Facebook nu dat er tot wel 87 miljoen gebruikers getroffen zijn. Waarom dat aantal zoveel hoger ligt dan eerst aangegeven, laat het bedrijf niet weten. Wel zegt het dat dit het maximale aantal is: het totaal kan in werkelijkheid lager zijn, maar Facebook zegt niet te weten hoeveel gebruikers er precies getroffen zijn.

Ruim 70 miljoen van de getroffen gebruikers komt uit de Verenigde Staten, blijkt uit cijfers die Facebook heeft vrijgegeven. In Nederland zijn er tot maximaal 90.000 gebruikers getroffen. Aanstaande maandag zet Facebook een tool online waarmee je kunt controleren of ook jouw data gebruikt is.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu