Facebook gaat ook in Nederland nepnieuws aanpakken

Erwin Vogelaar
2 maart 2017, 18:28
2 min leestijd
Facebook gaat ook in Nederland nepnieuws aanpakken

Ook in Nederland gaat Facebook nepnieuws aanpakken. Dit doet het sociale netwerk in samenwerking met website NU.nl en Universiteit Leiden.

Lees verder na de advertentie.

Facebook nepnieuws

Voor Facebook is nepnieuws een groot probleem, dus daarom werkt het sociale netwerk aan manieren om foutieve berichten te controleren. Ook in Nederland gaat Facebook nu aan de slag om nepnieuws aan te pakken. Het gaat om een test, die ook al in Duitsland en de Verenigde Staten draait en binnenkort tevens in Frankrijk zal beginnen.

Het idee achter deze test is dat derde partijen berichten op Facebook zullen beoordelen. Hiervoor werkt Facebook samen met nieuwswebsite NU.nl en de Universiteit Leiden. Op de universiteit draait namelijk het project Nieuwscheckers. Hier controleren studenten het werk van journalisten, om te zien of de waarheid wordt gesproken. Dit project gaat tevens aan de slag om uitspraken van politici te controleren in de aanloop naar de verkiezingen.

De feitencheckers van NU.nl en de Universiteit van Leiden zullen de internationale Code of Principles moeten onderteken, waarin onder andere staat opgenomen dat er eerlijk, transparant en onpartijdig gewerkt zal worden. Websites die door de feitencheckers in twijfel worden getrokken, zullen op Facebook worden voorzien van een waarschuwing.

Er worden ook andere middelen ingezet om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Facebook-gebruikers moeten makkelijker nepnieuws kunnen rapporteren. Bij een bericht kun je naast ‘Het is irritant of oninteressant’ en ‘Ik vind dat het niet op Facebook thuishoort’ ook aangeven dat het om nepnieuws gaat. Ook stelt Facebook de financiële prikkels voor spammers tegen te gaan.

“Er is de laatste tijd veel discussie over nepnieuws”, stelt staatssecretaris Sander Dekker. “Verspreiding van verzonnen berichten kan verstrekkende gevolgen hebben, zeker ook in verkiezingstijd. Het initiatief van Facebook, NU.nl en de Universiteit Leiden om Nederlandse Facebookgebruikers te helpen om het kaf van het koren te scheiden, juich ik dan ook van harte toe.”

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu