Weer een Facebook-schandaal: miljoenen wachtwoorden jarenlang openbaar

Michel van 't Klaphek
21 maart 2019, 20:19
2 min leestijd
Weer een Facebook-schandaal: miljoenen wachtwoorden jarenlang openbaar

Jarenlang waren 200 tot 600 miljoen wachtwoorden van Facebook-gebruikers in te zien voor medewerkers van het sociale netwerk. Het lek is inmiddels gedicht.

Lees verder na de advertentie.

Facebook-schandaal: wachtwoorden jarenlang openbaar

Nog geen maand na de plechtige belofte van Mark Zuckerberg dat privacy voortaan voorop staat bij Facebook, heeft men het volgende schandaal alweer te pakken. Het vriendennetwerk sloeg namelijk jarenlang honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers onbeveiligd op. Hierdoor konden ruim 20,000 medewerkers de inlogcodes bekijken. Dat biecht een anonieme Facebook-medewerker op in gesprek met Brian Krebs, een bekende ict-journalist.

facebook-encryptie

Niet lang daarna ging Facebook met de billen bloot door op haar eigen blog te vertellen over het veiligheidslek, dat in januari 2019 aan het licht kwam tijdens een routinecontrole. Het gaat om de wachtwoorden van 200 tot 600 miljoen Facebook-gebruikers en de eerste inlogcodes dateren uit 2012.

Check of je slachtoffer bent

In de blogpost legt het sociale netwerk uit dat ‘honderden miljoenen’ Facebook Lite-gebruikers getroffen zijn, evenals ‘tienduizenden’ Instagram-accounts. Facebook Lite is een minder grote versie van de sociale-app voor telefoons met minder opslag.

Of, en hoeveel Nederlandse accounts zijn getroffen is nog niet duidelijk. Ook is nog niet zeker hoeveel Facebook-medewerkers het bestand daadwerkelijk hebben bekeken. Het onderzoek wordt momenteel afgerond en het veiligheidslek is inmiddels gedicht.

Wanneer jouw account getroffen is ontvang je in de komende paar dagen een notificatie bij het inloggen. Enkel wanneer er duidelijke aanwijzingen van misbruik zijn moet je het wachtwoord veranderen, anders is dit niet nodig. Wel is het volgens Facebook verstandig om je inlogcode te veranderen.

Tips voor een sterk wachtwoord

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan om een sterke inlog te verzinnen, maar het is veel makkelijker om dit voor je te laten doen. Check hiervoor ons artikel over de beste wachtwoorden-apps voor Android-smartphones. Deze programma’s verzinnen zelf sterke wachtwoorden, geven je herinneringen wanneer het tijd is voor vervanging en bovendien hoef je slechts één hoofdwachtwoord te onthouden.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu