De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Facebook: ‘we hebben nooit stiekem telefoondata verzameld’

Erwin Vogelaar
26 maart 2018, 19:54
2 min leestijd
Facebook: ‘we hebben nooit stiekem telefoondata verzameld’

De privacyschandalen rond Facebook blijven zich maar opstapelen. Het blijkt nu dat Facebook jarenlang telefoondata op Android-toestellen verzamelde zonder daar toestemming voor te vragen. Het bedrijf zelf weerspreekt deze berichten.

Update 26 maart:
In een reactie laat Facebook weten deze gegevens nooit stiekem te hebben verzameld. In tegenstelling tot bovenstaande berichten zegt men gebruikers op voorhand altijd om toestemming te hebben gevraagd voordat bel- en berichtgedrag werd verzameld, zoals het plaatje hieronder laat zien. Middels een persbericht wordt duidelijk gemaakt dat gebruikers er te allen tijde voor kunnen kiezen om dit te stoppen.

Lees verder na de advertentie.

Ook zegt men dat dergelijke analysemethoden gemeengoed zijn in communicatie-apps. Ze zijn bedoeld om de gebruikerservaring te verbeteren, en contact tussen mensen makkelijker te maken. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld vriendverzoeken te suggereren op basis van gemeenschappelijke vrienden.

Origineel bericht:

Hoe Facebook telefoondata verzamelde op Android

Facebook vroeg in oudere versies van Android, specifiek Android 4.1 (Jelly Bean) en ouder, om toestemming voor het lezen van je contacten. Dat werd gedaan om makkelijk vrienden op het sociale netwerk te vinden. Deze permissie werd echter misbruikt om ook informatie over je bel- en berichtgedrag te verzamelen. Denk aan namen, tijden en hoelang je hebt gebeld.

Hoewel Google in nieuwere versies van Android deze permissie heeft aangepast, is de api die Facebook gebruikte pas in oktober 2017 stopgezet. Tot die maand kon Facebook dus vrij deze informatie verzamelen, mits je in een oude versie van Android toestemming hebt gegeven voor het inzien van je contacten.

facebook telefoondata

Zo controleer je jouw eigen data

Om te zien wat Facebook van jou heeft verzameld, ga je naar Facebook.com/settings en klik je op ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. In het volgende scherm klik je op ‘Mijn archief starten’ en vul je jouw wachtwoord in. Je krijgt een e-mail en een berichtje in Facebook zelf als je archief klaar is. Hiervoor moet je weer je wachtwoord invullen.

Vervolgens mag je een zip-bestand downloaden. Daarin vind je verschillende mapjes. Onder andere met alle foto’s die je via Facebook hebt verzonden en alle berichtjes die je hebt verstuurd. Door op ‘index.htm’ te klikken, open je een makkelijk te browsen index in je webbrowser. De informatie moet dan bij ‘Contactgegevens’ staan. Facebook heeft geen manier om deze informatie te verwijderen.

Cambridge Analytica

De afgelopen week bleek dat databedrijf Analytica op grote schaal gegevens van Facebook-gebruikers heeft verzameld en misbruikt. Facebook zou hier al sinds 2015 van op de hoogte zijn. Zo reageerde Facebook op dit privacyschandaal.

Facebook raadt via zijn apps ook diensten van Onavo aan, een bedrijf dat Facebook in 2013 heeft overgenomen. Het bleek de afgelopen maanden echter dat zowel de vpn-app van Onavo ‘Onavo Protect – VPN Security’ als beveiligings-app ‘Bolt Lock’ gevoelige informatie verzamelden.

Menig Facebook-gebruikers zijn er klaar mee en reageren op de schandelen door hun accounts te verwijderen. Zo verwijder je je Facebook-account op je smartphone.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu